2024-08-01 804 views
外賣海南雞飯,原來味道只係汁料唔同。雞肉香味 7/10 分 口感9/10 分 色相 8/10 分個人覺得都不錯,對比泰安樓海南雞專門店,個人就覺得泰安樓雞味濃多啲,但雞胸肉嘅嫩感就勇記出色多啲。題外話如果可以似泰安樓咁,有埋出色嘅雞膶同雞賢賣就真係很不錯。另外一提一開始先食雞翼位有鹹香雞嘅味道,還以為係鹹香海南雞,結果只係那部位比較鹹吧😂😂😂飯方面都係偏少硬同,口感一般。油飯都唔多夠香同埋偏淋冇口感雞嘅份量以咁嘅價錢算係可以合理。飯就唔駛講啦。送嘅椰子湯,個人感覺甜同埋濃得黎有啲濁,飲唔到椰子同蘿蔔嘅清甜,味道有啲似加左人工野。 本來賣相見到有咁多椰子係有啲期待佢嘅濃椰子香味。 但結果真係幾乎飲唔出椰子味。蔥油汁 係甜嘅,個人唔like. 還是薑蔥先係王道沙薑汁鹹香度適中不錯泰式酸汁也有不錯水準
外賣海南雞飯,原來味道只係汁料唔同。

雞肉香味 7/10 分
口感9/10 分
色相 8/10 分

飯方面都係偏少硬同,口感一般。

油飯都唔多夠香同埋偏淋冇口感

雞嘅份量以咁嘅價錢算係可以合理。飯就唔駛講啦。

蔥油汁 係甜嘅,個人唔like. 還是薑蔥先係王道

沙薑汁鹹香度適中不錯

泰式酸汁也有不錯水準