2023-10-07
今日去左北角和富中心附近食飯,見到有任食雞煲,百零蚊已經可以任食個半鐘,就入去食飯。店員問我要辣定唔辣,辣係可選擇大、中、小、BB辣或唔辣,我揀左BB辣。呢段時間我就攞嘢飲,有汽水、烏龍茶、啤酒、清涼爽……跟住店員將個雞煲擺喺平面爐上,雞煲都有幾多雞,有雞脾、雞翼、雞尖、雞胸、雞屁股。試過食其他店的雞煲,成煲都係雞脾肉,真係食到口都寡埋。除咗雞件,仲有洋蔥片、蒜頭粒和芫茜。雞肉都算嫩滑,而且好入味,醬汁有啲似沙嗲醬和有啲甜味,都幾好食。但BB辣對我來講都係辣,雖然係辣,但個種麻辣會慢慢係喉嚨出嚟,都可以接受。食完雞煲,就自己加湯,等到湯滾起就打邊爐。用呢個雞煲加湯打邊爐,味道唔錯。加左油麥菜、生菜、冬瓜、南瓜滾滾下都幾入味,南瓜仲好腍甜,冬瓜更加係必食。第一次用魚肉燒賣打邊爐,魚肉燒賣唔會淨係一嚿粉,實實淨帶甜,味道又幾夾喎!貢丸大大粒仲有冬菇粒。啲配料和飲品係自己去自助區攞,而配料和飲品係任食任飲。食雞煲,我覺得飲汽水係最夾呀!📍成都小巷米線雞煲 (和富道) (北角)北角和富道85-86號地舖電話:92677752
店員問我要辣定唔辣,辣係可選擇大、中、小、BB辣或唔辣,我揀左BB辣。 呢段時間我就攞嘢飲,有汽水、烏龍茶、啤酒、清涼爽…… 跟住店員將個 雞煲擺喺平面爐上,雞煲都有幾多雞,有雞脾、雞翼、雞尖、雞胸、雞屁股。試過食其他店的雞煲,成煲都係雞脾肉,真係食到口都寡埋。除咗雞件,仲有洋蔥片、蒜頭粒和芫茜。 雞肉都算嫩滑,而且好入味,醬汁有啲似沙嗲醬和有啲甜味,都幾好食。但BB辣對我來講都係辣,雖然係辣,但個種麻辣會慢慢係喉嚨出嚟,都可以接受。 食完 雞煲,就自己加湯,等到湯滾起就打邊爐。 用呢個 雞煲加湯打邊爐,味道唔錯。加左油麥菜、生菜、冬瓜、南瓜滾滾下都幾入味,南瓜仲好腍甜,冬瓜更加係必食。 第一次用魚肉燒賣打邊爐,魚肉燒賣唔會淨係一嚿粉,實實淨帶甜,味道又幾夾喎!貢丸大大粒仲有冬菇粒。 啲配料和飲品係自己去自助區攞,而配料和飲品係任食任飲。 食 雞煲,我覺得飲汽水係最夾呀! 📍成都小巷米線 雞煲 (和富道) (北角)
北角和富道85-86號地舖
電話:92677752