2020-05-21
想食呢間好耐,8點鐘去到坐無虛席,我諗想食都係book定位好啲。望望個餐牌,好似同Openrice見到嘅唔同咗,唔知係咪最近轉咗,但點都好,都係食越南野為主嘅。我地兩個人叫咗一碗雞絲配春雞脾湯檬,同埋一個超正嘅小食拼盤。野飲就叫咗杯荔枝椰果梳打同白桃沙冰。呢度嘅湯檬比其他餐廳貴,但貴得好有價值。首先佢大大碗,一碗雞絲湯檬,除咗雞絲,仲有雞軟骨丸,同一隻細細嘅春雞脾。一上枱,極香雞湯味,但望落去又唔會有好多雞油浮面嗰種油膩感。食落去雞絲非常嫩滑,檬粉配上雞湯亦雞味濃郁,但唔會太咸,恰到好處。加埋佢落咗好多蔥花碎,成件事好夾,啲蔥花都要讚一讚,因為係食得出係新鮮嘅蔥嚟。另外,佢芽菜香茅葉青檸嗰啲調味係另上嘅,咁就可以按自己口味落~而小食拼盤就熱氣少少嘅,但飲返杯沙冰唔怕啦。拼盤有炸豆腐、炸蝦餅、炸雞翼、軟殼蟹、炸春卷等等,每款兩件。炸蝦餅最出色,入面真係有大大隻蝦架,唔係淨係蝦膠,所以啲蝦味特別出。其他都炸得好有水準,唔係太油,調味上亦唔會太重口味,所以食完咁多款都唔會好滯野飲就正正常常啦,鍾意佢唔會過甜,無當糖漿唔使錢係咁落haha