西貢有幾間出名食海南雞既食肆,金乜旺乜嗰啲就比較出名,但出名就代表多人,同男朋友仔係西貢完露營出返嚟,搭車之前諗住醫一醫肚,決定試下呢間馬路邊既小店,雖然無乜裝修,但係都幾有人情味。舖頭名開宗名義講明叫雞皇,咁緊要試下主打既雞啦。我哋分別叫咗海南雞飯同口水雞飯,效率都幾高,好快就上咗菜。首先試既係口水雞,有唔少既蔥花、醬油同辣椒油,賣相唔錯,不過口味偏重,如果淡返啲會好啲,但送飯都可以。而海南雞,雞肉比較乾身,亦有碎骨,食既時候要比較小心,而醬汁係現成既泰式甜辣醬,不過價錢係西貢嚟講唔算好貴,不過不失。反而雞飯煮得ok,有雞油黏住啲飯,有咸雞香,亦有啲薑黃味道,飯質軟糯,而且份量都幾大,感覺吸引過作為主角既雞。

$50 (Lunch)