之前週末去親油麻地,都會想試下「不籽是咖啡」,不過前前後後行過五次,每次都係咁多人。等位嘅人多,影相嘅人仲多🙈。臨近歲晚收爐,又或者啲人驚會無啦啦封區,所以呢日午餐時段竟然有位,可以直入!我一直以為餐廳係有兩層,但原來只係樓底高,座位數量唔算多。室內環境行簡約無印風🌿,其中有一排面向街景嘅吧枱窗口位,打卡就最適合不過。文青Cafe唔代表只係得輕食,呢度仲有提供多款主食,例如蕎麥麵、意粉同漢堡包等!食物份量仲要唔算細,比咗錢最緊要食得飽嘛😛。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬($128),佢係呢度最受歡迎嘅菜式,近乎枱枱都有嗌。🦞龍蝦湯係同烏冬分開上的,咁就唔會浸淋啲麵。熱湯裝喺一個鐵壺入面,所以能夠保溫。龍蝦湯味道幾濃郁,而且更估唔到入面加咗蟹肉/蝦肉碎。稻庭烏冬份量約等如一個麵餅🍜,烏冬較扁身,掛湯效果唔錯。烏冬外有唔少餸料,包括四隻巨蝦、牛油果片、昆布同沙律菜等,算幾豐富。🦐蝦肉好巨型,爽口彈牙,食得出鮮味。🥑牛油果放湯食真係第一次,但感覺麻麻,好似唔太夾咁。另一邊廂,我唔知烏冬本身係凍定熱,雖然龍蝦湯熱辣辣,但倒咗落烏冬後就凍得好快,所以建議影完相後盡快食。味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉($12
味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉($128),🍝呢碟Pasta稱得上係巨無霸,簡直有成座山咁高,一個人難啲食得哂。扁意粉墊底,上面就放滿海量蟹籽、手拆蟹肉🦀、紫菜同木魚碎等,基本上佢係多到你每啖都食到。醬汁方面,味道偏淡,無西式忌廉嗰種咁漏。我唯一略嫌扁意粉煮得淋身咗少少,但整體問題不大。
海鹽焦糖雞翼
海鹽焦糖雞翼($68),雞翼好有驚喜🍗,海鹽焦糖味超好食,令人聯想起爆谷,佢甜得嚟唔膩。單骨雞翼食用方便,四邊都煎至微脆,沾埋個汁食無得輸!題外話,我留意到餐廳每樣食物都會配沙律菜🥗,感覺健康啲。
Matcha Latte
Matcha Latte($42),抹茶拿鐵幾好飲,🍵抹茶味清香唔澀,最重要係佢冇調到好甜。
Mocha
Mocha($42),呢杯係朋友點的☕️,同樣有朵細拉花,佢讚啲奶泡打得好幼滑。
總括嚟講,呢餐係愉快嘅午餐🍽,因為唔使等,環境又夠舒服。即使再好食,但如果要等好耐都會搞到無乜心機嘛。另外,餐廳嘅上餐速度亦好有效率,咁先可以做多幾枱客嘛。服務方面,店員幾好禮貌,願意主動協助👍。
2021-02-09
$200 (Lunch)
海鹽焦糖雞翼
Matcha Latte