2016-09-29 385 views
向來喜歡食日本菜嘅我,卻從來未食過Omakase,所以一位識飲識食嘅朋友,今晚專程帶我嚟到呢間日本餐廳,享受一頓難忘嘅Omakase。Omakase最開心嘅係,可以同廚師近距離接觸同交流,體會廚師為自己精心製作食物。由於用餐過程中,廚師會慢慢咁準備每款食物,當我食完一款先再準備呈上另一款,事前我亦完全唔知佢會整d咩,所有成餐晚飯都係充滿期待!結果,廚師今晚用心整左八款刺身、兩款熱食、六款壽司、最後仲有大蜆面豉湯同埋日本哈密瓜,可謂大滿足!廚師用心的樣子都幾吸引鮫鰈魚,薄切令肉質較爽口,味道鮮甜!鮮帶子,一開為二嘅帶子非常厚身,合共有三件(我估係一隻半帶子),食入口有少少海水嘅鹹味,超新鮮!厚岸生蠔,又大顆又夠飽滿,單睇未食就已經覺得過癮,加少少檸檬汁一齊食,甘甜鮮味十足!深海池魚,魚味濃郁,但無魚腥味,帶小小微甜!油甘魚,厚切,令肉質更爽囗。太刀魚,由於魚皮被輕輕火炙過,所以皮脆肉爽,非常有口感!鰹魚,大部份聽到鰹魚都係用嚟餚鰹魚湯,但今次難得試刺身,感覺完全唔同。肉質厚身,魚味重,配合蒜蓉同豉油輕醃過,味道濃郁,有別於其他刺身嘅味道。吞拿魚腩,魚油香,肥美肉厚。豚肉燒,醬汁濃得黎帶少

廚師用心的樣子都幾吸引

鮫鰈魚,薄切令肉質較爽口,味道鮮甜!

深海池魚,魚味濃郁,但無魚腥味,帶小小微甜!

油甘魚,厚切,令肉質更爽囗。

太刀魚,由於魚皮被輕輕火炙過,所以皮脆肉爽,非常有口感!

吞拿魚腩,魚油香,肥美肉厚。

豚肉燒,醬汁濃得黎帶少少甜味,而豚肉其實就係豬腩肉,所以有肥膏,入口即溶,但瘦嘅肉就有d韌,算不過不失。

白貝汁燒,淡淡嘅醬汁配合蜆肉,鮮味無比。

食完熱食,廚師又準備整壽司啦!但由於我同廚師講過,我唔想食太多魚生,所以廚師之後準備嘅壽司都好細心咁幫我用火槍輕輕火炙,太感動了!

牡丹蝦壽司,隻蝦超大隻,蝦味鮮甜。

平政魚壽司,魚嘅油脂非常充足,入口即溶,魚油一直留喺囗內一段時間。

秋刀魚壽司,個人唔係太鍾意食秋刀魚,因為怕腥,不過呢款秋刀魚無咩魚腥味,都算0k。

吞拿魚壽司,因為火炙過,所以食起嚟唔會太油膩。

鳥貝壽司,鮮甜爽口,帶海水鹹味。

海膽壽司,海膽嘅份量非常多,而且夠新鮮,充滿海水嘅鹹味,食完口腔有一點回甘,太正了!

蜆面豉湯,蜆嘅size非常大,鮮味完全融入面豉湯內,味道更豐富。

日本哈蜜瓜,呢款生果絕對係我嘅至愛,瓜嘅甜度及成熟度岩岩好,水份充足,食完為今晚晚餐劃上完美句號。今晚實在一試難忘!
2016-09-28
Type of Meal