2024-01-17 186 views
我住將軍澳呢邊,其實過去北角都好方便! 😜呢間餐廳既位置都算唔錯,我地叫左呢個好多野食,一齊睇下我地今日既餐單:首先,馬拉盞炒通菜真係一個絕佳嘅選擇。馬拉盞呢種傳統嘅鹹魚,經過發酵,擁有一種獨特嘅鹹香味。而家啲廚師將佢同爽脆嘅通菜一齊炒,味道仲加咗佢個鮮味,令通菜嘅清甜更加突出,吃落去既開胃又提味,真係非常適合係夏天食😋🥬。接住嚟講吓滷水豬脾飯。豬脾嘅選材好重要,而且要細心烹調以保持佢嘅滑嫩質地。滷水汁嘅調味亦要恰到好處,唔可以太鹹或太淡。食起來,你會感受到滷水嘅濃郁香氣同埋豬脾嘅鮮嫩,配搭得宜,真係無得頂💯🍚。而家,讓我哋嚟嚟講講香辣紅咖喱-牛腩。呢道菜嘅靈魂係嗰個紅咖喱汁,兼具辣味同香氣,真係叫人一試愛上!牛腩經過慢火悶煮,肉質變得非常嫩滑,同埋完全吸收咗咖喱嘅味道。辣度恰到好處,唔會蓋過牛腩嘅味道,而係令之更加味道豐富,連平時唔食辣嘅朋友都讚不絕口🌶️👌🏻。最後,我哋嚟講香烤薄餅。一個好嘅薄餅,除咗底部要烤得剛好,餡料嘅搭配亦都要講究。呢款香烤薄餅,表面灑滿咗芝士同新鮮嘅蔬菜。啲芝士經過烤焗後,香氣四溢,同啲菜嘅清新味道形成完美嘅對比。薄餅嘅口感松脆,但又唔會太硬,每一口都滿足到你
最後,我哋嚟講香烤薄餅。一個好嘅薄餅,除咗底部要烤得剛好,餡料嘅搭配亦都要講究。呢款香烤薄餅,表面灑滿咗芝士同新鮮嘅蔬菜。啲芝士經過烤焗後,香氣四溢,同啲菜嘅清新味道形成完美嘅對比。薄餅嘅口感松脆,但又唔會太硬,每一口都滿足到你嘅味蕾🍕😍。

總而言之,無論係馬拉盞炒通菜、滷水豬脾飯、香辣紅咖喱-牛腩定係香烤薄餅,每一樣菜品都凝聚咗廚師嘅心血同創意,每一口都令人感受到食材原本嘅美味同配搭嘅巧妙。絕對係美食愛好者唔容錯過嘅選擇👏🏻🤩!