2019-11-03 80 views
星期日約左好朋友食飯,因為我地都喜歡食日本嘢,就決家試下呢間係尖沙咀亞士厘道20樓既Omakase廚師發板餐廳。一坐低就被餐廳開揚既環境吸引左,對住維港景色,加左好多分。我地揀左個叫櫻既set($1480),有前菜、刺身8点、壽司6貫、和食二点、季節湯、水果、甜品。前菜: 土佐啫喱配三文魚子及松葉蟹肉, 配青瓜芝麻醬。土佐啫喱可以先清一清味蕾,水母口感爽口,三文魚子同蟹肉都好鮮甜,唔腥。刺身8点: 分左兩碟黎, 刺身口感爽口,有海水鮮味。其中特別好味既係秋刀魚和鯖魚,會配上日式薑蔥豉油,仲有D香草夾在鯖魚中間,感覺清新惹味!左:章紅魚中:右口魚右:太刀魚右前:右口魚邊左下:秋刀魚右下:鯖魚左上:拖羅右上:牧丹蝦和食二点: 醬油燒帶子, 帶子大粒厚身,煎到約半生熟,醬油味將帶子鮮味帶出,剛剛好,夾著紫菜一起吃,好好食!姬小鯛天婦羅: 天婦羅係外脆內軟,炸完仲食到姬小鯛既鮮味。壽司6貫: 左至右係深海池魚、白蝦、赤貝、姬魚、海膽、右口魚邊。壽司好食,好大件新鮮,其中右口魚邊用火炙後,令右口魚邊更香,入口即溶。白蝦又甜又有非常鮮味。季節湯:麵豉湯加巨型蜆, 蜆肉又大又厚,好鮮甜。水果: 北海

一坐低就被餐廳開揚既環境吸引左,對住維港景色,加左好多分。

土佐啫喱配三文魚子及松葉蟹肉
章紅魚、右口魚 、太刀魚 、右口魚邊
左:章紅魚
中:右口魚
右:太刀魚
右前:右口魚邊
左秋刀魚 、鯖魚 、拖羅 、牧丹蝦
左下:秋刀魚
右下:鯖魚
左上:拖羅
右上:牧丹蝦

和食二点:
醬油燒帶子

姬小鯛天婦羅
姬小鯛天婦羅: 天婦羅係外脆內軟,炸完仲食到姬小鯛既鮮味。
深海池魚、白蝦、赤貝、姬魚、海膽、右口魚邊
麵豉湯
季節湯:麵豉湯加巨型蜆, 蜆肉又大又厚,好鮮甜。
北海道夕張蜜瓜和香印提子
水果: 北海道夕張蜜瓜和香印提子,好甜!

甜品:
開心果雪糕
開心果雪糕,唔會太甜,好好食!
土佐啫喱配三文魚子及松葉蟹肉
醬油燒帶子