2009-01-04
參與完2009年既第一次主日崇拜後,我同媽咪就一同去冒險 今次既目的地係「延苑」,試下都幾多笑臉既韓國菜掂唔掂啦~ 係“or” check 左地圖,再加上得到 i-phone既導航,半點冤枉路都無行就順利地到達「Hello Kitty Land」 一如or中的食評所講,呢度既擺設、裝飾真係全是 吉蒂 ,對我呢個志同道合者就當然唔反感啦~甫進店內,只得兩枱客,估計因為已過食飯時間?? 抑或就快落場?? However,唔駛等位+坐得「迫迫蚣」,我同媽咪都已經好滿意了~ 一坐下,立即送上10小碟前菜 真係10碟既前菜都唔同架 甚麼菜也未點,就即刻可以有得食,真係好~ 此乃第一個難忘 睇緊菜牌時,阿姐就來問你要甚麼飲品,今日供應既係凍豆漿、菊花茶及熱玄米茶 我要菊花茶,而媽咪就要熱玄米茶~ 食物就試左好幾款,其實仲有d野想試架,但始終胃納有限浦項水晶粉﹕水晶粉絲炒得夠乾身,唔似一般韓式店的炒到油淋淋 炒呢d韓國粉絲真係唔駛多配料,只要好似呢度咁,有木耳絲、紅蘿蔔絲、芹菜絲、洋蔥絲...等,就已經足夠架喇~辛辣薯仔雞飯(中辣)﹕d薯仔煮得夠哂腍,而雞肉又滑,配上辛辣汁及珍珠米,真係好
辛辣薯仔雞飯(中辣)﹕d薯仔煮得夠哂腍,而雞肉又滑,配上辛辣汁及珍珠米,真係好一流~~ d汁既份量夠哂多,搞到我差d想加多碗白飯呀
辛辣豬肉拉麵(中辣)﹕其實有d唔係好明點解媽咪會想叫拉麵.... however,碗拉麵都幾大碗 放左湯既泡菜都幾好味喎 豬肉既份量都唔少,真係不俗 但媽咪話好似要 60多元 咁又好似貴左dd丫~ 點解媽咪唔叫d set ,呢個價情願叫多一款好過啦~~ 同一款餸,唔配拉麵,配飯的話,便宜差不多一半呀!!!
鹽燒莆鰻﹕無諗過係咁正架 真係好似食扒咁,係呀,係鰻魚扒呀 呢塊鰻魚真係燒得好好,夠熟之餘且仲係好juicy,仲要夠哂味喎,呢一味真係攞足一百分呀 我第一次食鰻魚要用上刀叉架
小食拼盤(2人份量) ﹕炸雞翼、炸魚球& 蛋炸翠肉瓜,全部都係熱辣辣既,真係岩哂我~ 最欣賞係蛋炸翠肉瓜及炸雞翼 名副其實既「脆肉瓜」,真係好脆,又juicy,好正~ 而雞翼又炸得好好,大大隻既雞翼哂夠味,面層又夠脆,差d想encore多一客淨雞翼呀
任飲既飲品都唔錯,菊花茶既味道剛剛好,不會太甜﹔而媽咪要既玄米茶都唔錯,阿姐招呼週到,唔駛叫就會幫你添加 甚至老闆都會出來招呼客人,服務就固然要加分啦~
總括來說,飲品、前菜及鰻魚扒令我今次最感驚喜