2021-06-15 821 views
無揸車又落大雨出街食飯真系好"浪漫",尤其系當你吾系住港島,食完飯想搵架的士盡快"逃出西營盤"真系難過登天。所以除非真系好好食,如果吾系星期五你吾好預我去港島D環頭環尾。去年底靚姐知我鐘意西班牙tapas plates,所以叫我來食正宗西班牙菜,但疫情一拖再拖,今日終於來了。呢度個Chef 都算系星級廚師,巴塞羅那人,學廚,再到世界各地工作。餐廳裝修真系有D巴塞羅那D巷仔feel,大家開枝酒,邊飲邊吃tapas,第一感氣氛吾錯,叫了Red Sangria, 同埋一枝紅酒,Red sangria俾女仕們,對她們來說酒味太重,小左果味,我要另外叫多杯7-up 開淡一D,之後大家都話正。枝紅酒系西班牙嘅,無我鐘意飲嘅Rioja,但呢枝都吾錯,無一般西班牙酒好 fruity得個甜字,而且label design 都好funny,好襯餐廳輕鬆有活力嘅氣氛。西班牙菜點少得Tapas plates, 我地叫左Baby sardines 小沙甸魚,咸咸香香,欖油味香濃,steak tartar 生牛肉他他是我最愛,好少西班牙餐廳做,呢度都做得好味,刺山柑同胡椒嘅味道,同牛肉好平衡,沒有生肉果種滑滑感。

西班牙菜點少得Tapas plates, 我地叫左Baby sardines 小沙甸魚,咸咸香香,欖油味香濃,steak tartar 生牛肉他他是我最愛,好少西班牙餐廳做,呢度都做得好味,刺山柑同胡椒嘅味道,同牛肉好平衡,沒有生肉果種滑滑感。Tortilla (Potatoes) 西班牙奄列 (薯仔)系我好鐘意嘅一個平民菜式,西班牙家家戶戶都做,系西班牙時到訪個一家人,做得好好食,焗完有成2寸厚,呢度無咁厚,但味道都好地道。Jamon iberico 伊比利亚火腿,食風乾火腿一定系iberico,最好要50%以上嘅血統嘅豬,油香充滿整個口腔,再整啖酒,極享受。餐廳還有供應雪利酒配伊比利亚火腿,正宗品嘗方法,低贊。Carabinero al ajillo 蒜香風味紅蝦,吾洗講啦,買到咁貴一隻蝦,我實話好食,蝦膏香濃,色澤深紅,蝦肉夾口鮮味,蝦味比普通海蝦濃郁好多。

吃完小食都差不多,但一場黎到乳豬,西班牙炒飯都一定要食啦,所以又點了三個Main dishes,Cochinillo 慢煮烤乳豬,乳豬先用慢煮夠哂嫩滑,烤焗完都仲好多肉汁,豬皮香脆,香料調味恰到好處,吾會搶晒豬肉味,,好在餐廳配蔬菜上碟,無咁肥。Churrasco de buey 烤和牛牛肋骨,肉質軟腍腍,牛味香濃多汁烤至剛熟味道豐厚,連牛骨也帶有焦香。Arroz negro 西班牙墨魚汁,青口配大蝦燴飯,黑媽媽的墨鱼汁海鮮飯,中間米飯軟糯,近鑊邊同最底的微微香脆,用海鮮湯汁煮飯香濃,配上海蝦青口,味道鮮美。這餐廳讓你感受满满的西班牙風情,回味無窮的。

Red Sangria
Baby sardines 小沙甸魚
steak tartar 生牛肉他他
Cochinillo 慢煮烤乳豬
Churrasco de buey 烤和牛牛肋骨
Carabinero al ajillo 蒜香風味紅蝦
Arroz negro 西班牙墨魚汁,青口配大蝦燴飯
2021-02-26
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday