2024-04-19
朋友成日問我點解咁鍾意食米線,我就係鍾意米線大碗夾抵食,而且有好多唔同嘅配料同埋湯底可以選擇,食得耐都唔會悶。鍾意去油麻地買玩具,每次拎住戰利品,都會去商場對面嘅一間人氣米線店,小草十八怪 食雲南直送的手工米線。小草十八怪 經常給食客帶來驚喜,久不久會轉新餐牌,更新人氣菜式。十八怪招牌金湯過橋石鍋米線十八怪的招牌金湯,湯底濃郁好味,每次我都一飲而盡。過橋石鍋米線,新鮮滾熱辣,米線出名配料豐富,選擇多!今次就一次過食晒封門牛柳、花膠、海蝦、溫泉蛋、蟹柳、鯛魚片、翡翠苗、腐皮、芫茜、芽菜、韭菜。千變萬化的口味,尤其是封門牛柳,口感軟綿而且牛味濃。鯛魚片肉汁豐富,花膠滋補,海蝦鮮甜。簡單的配搭上金湯已足夠,每一款都令人回味。餐廳用上雲南直送的手工米線,特別有彈性,不易折斷,口感有嚼勁,米線的最高境界。涼拌豬肝店長提議我哋可以試下新推出的小食,涼拌豬肝,即係阿媽叫豬潤,好有益的,細細個阿媽會煲粥俾我哋食。鍾意涼拌味道麻辣,重口味之選,豬肝口感爽脆鮮甜,別出心栽的食材。自創九製陳皮炸雞很有風味和特色的炸雞,豐富的陳皮香味,雞肉嫩滑,皮脆香口,十分惹味,絕對係交足功課。土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯另一
十八怪的招牌金湯,湯底濃郁好味,每次我都一飲而盡。過橋石鍋米線,新鮮滾熱辣,米線出名配料豐富,選擇多! 今次就一次過食晒封門牛柳、花膠、海蝦、溫泉蛋、蟹柳、鯛魚片、翡翠苗、腐皮、芫茜、芽菜、韭菜。 千變萬化的口味,尤其是封門牛柳,口感軟綿而且牛味濃。鯛魚片肉汁豐富,花膠滋補,海蝦鮮甜。簡單的配搭上金湯已足夠,每一款都令人回味。 餐廳用上雲南直送的手工米線,特別有彈性,不易折斷,口感有嚼勁,米線的最高境界。 涼拌豬肝
店長提議我哋可以試下新推出的小食,涼拌豬肝,即係阿媽叫豬潤,好有益的,細細個阿媽會煲粥俾我哋食。鍾意涼拌味道麻辣,重口味之選,豬肝口感爽脆鮮甜,別出心栽的食材。 自創九製陳皮 炸雞
很有風味和特色的炸雞,豐富的陳皮香味,雞肉嫩滑,皮脆香口,十分惹味,絕對係交足功課。 土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯
另一最愛荷葉飯,即叫即蒸,荷香滿溢。價格親民,大眾化價錢食到手工肉餅,款式多多,仍然是挑選了土魷馬蹄香菇肉餅,很有家的感覺。土壤充滿鹹香,馬蹄爽脆香甜,肉餅肥美多汁,感覺無味精,食得健康。 檸檬炸豬扒
新鮮檸檬汁灑到炸豬扒上,口味清新,炸豬扒肥美肉厚,外皮酥脆可口,肉嫩多汁。 串燒
這裏的串燒深得食客歡心,司華力腸酥脆的口感和濃郁的味道,讓人吃起來回味無窮。 特大桶裝凍檸茶
特大手打檸檬茶
食咗咁多香辣嘢,大大杯冰凍飲品,清新好味,解渴冰爽!