佐敦道廟街300號有間沾仔記,朋友約了去呢度食雲吞麵同埋鯪魚球。原來沾仔記開業已有60多年的歷史,餐廳係中環、佐敦、紅磡、土瓜灣等都有分店。今日食左鮮蝦雲吞鯪魚球撈粗麵,雲吞非常之大粒,裏面主要係蝦,粗麵非常之爽,加咗蠔油,仲有一碗由豬骨、大地魚同羅漢果熬嘅湯,非常之專業、非常之好味。而鯪魚球就彈牙大件好多新鮮嘅蔥喺裏面。朋友就食咗雲吞牛肉麵,面好爽脆,牛肉嘅份量多,而且腍滑。我哋都鍾意食香口嘢,所以又叫咗三粒炸鯪魚球同埋炸雲吞。炸雲吞的皮好鬆脆,加埋啲甜酸汁一齊食另有一番風味,炸鯪魚球有蜆介汁好惹味。覺得啲鯪魚球好新鮮。呢度嘅豆漿八元一支,微甜而有豆香味,好好飲。👍
雲吞鯪魚球撈粗麵

而鯪魚球就彈牙大件好多新鮮嘅蔥喺裏面。

呢度嘅豆漿八元一支,微甜而有豆香味,好好飲。👍
雲吞鯪魚球撈粗麵