2016-06-14 1180 views
離開謝斐道後, 可能今日連伏兩次嘅關係, 唔知點解心裡有股莫名的衝動,今日點都要食返一碗似雲吞麵嘅雲吞麵。本來想去中環會這兩間的總店(好似佢地總店都在中環吧),奈何天色已晚,望錶已是5到6點了,肚子又不知能否再吃兩碗,亦不知味蕾會否遲鈍,誤將魚翅當粉絲,在心有不甘情況下來到今日第三站:麥奀記。 可能有人會諗:儍架,一日食三碗雲吞麵,而家就算真係有碗好食嘅放喺你面前,你都厭啦!係架,我都係咁諗,就算真係有碗一流嘅雲吞面喺我面前,我可能會食之無味,但唔知係咪偏執症發作,係都要試多碗(其實心裏十五十六),中伏嘅野一不離二,最多二不離三啫,於是大踏步便進了去。 其實呢間野之前來過幾次,每次都有水準,但唔知今次會否例外呢?店係一般茶記格局,但感覺整齊乾淨,呢樣野係好多茶記做唔到的。坐下卡位,先來茶、筷子、味碟,茶是暖的(剛才的是凍的),味碟好像知道客人一定會點醬似的。照舊雲吞麵,不一會麵已送到,因為全場得我一客。 一看樣子感覺對辦,先喝湯,是蝦籽的鹹和魚干的甘甜,店家枱上介紹是大地魚熬制,喝起來濃而清;再來食麵,一夾,終於領略銀絲細麵的真髓,若要分別的話,之前兩間的麵
一看樣子感覺對辦,先喝湯,是蝦籽的鹹和魚干的甘甜,店家枱上介紹是大地魚熬制,喝起來濃而清;再來食麵,一夾,終於領略銀絲細麵的真髓,若要分別的話,之前兩間的麵係一餅一餅斷唔開嘅,好似一食就要成嚿麵吞晒;而呢度啲麵係一蔬一蔬嘅,食起黎聲,咬口彈牙,真正竹昇麵就是如此,三爬兩撥已經清,唯恨量少。再到雲吞,看見魚尾蠢蠢欲動,爬匙送口,魚尾滑溜,餡中全蝦,不帶豬肉,三隻雲吞很快便掃清,留下一隻用來點辣椒醬,隻醬辣中帶酸,應該是自家辣椒醬,最後剩下幾條韭黃和湯,緊係一飲而盡啦。
本來諗住食唔晒嘅,但鬼叫佢好食,又細碗,所以先可以一滴不漏咋,呢次佢細碗嘅缺點變成優點。
食完之後感觸良多,既嘲笑自己攞苦黎辛,走去一日食三次雲吞麵,亦可慰終於食到真正香港雲吞麵,呢碗麵絕對值得摘星,而唔係某人所講上唔到大枱,當然冇星都冇壞,大家都知星星魔咒是食店的死亡筆記,在下不想香港碩果僅存的食店就此湮沒,反正香港人都唔希罕粒星星,我地希罕嘅係屬於香港人嘅雲吞麵咋
2016-06-13