2013-10-06 304 views
地點, 值得一提, 銅鑼灣希慎道33號利園商場一期4樓, 如果上電梯, 轉轉轉N次後, 再要三樓行樓梯OR再轉乘升降機上多一層, 有些不便. 最好就係直接係地層搭升降機了~裝修, 以木材與竹子混搭為主, 每枱之間寬敞, 有空間感~與友人傾談唔駛怕隔離聽到. 呵呵. 三人行, 友人的生日慶賀night~~似乎個個OPEN RICE友都大都ORDER Yuzu Mojito, 個人又喜歡RAM酒既Mojito, 叫了試試看. 感覺幾清新的飲品, 以日本清酒,柚子蜜,柚子汁,梳打和薄荷葉調製的特色雞尾酒, 因以日本清酒為主, 酒的濃度不強, 也不甜, FUSION-LY GOOD. 薄荷可以再多一點點就好了. 前菜, 炸什錦菜菜蟹餅, 炸得超香爽口, 熱氣得黎飲啖Yuzu Mojito, WOW, PERFECT MATCH... 太熱氣, 只吃一件就收手了.... 這個忘了名字, 什麼海草蟹柳沙津, 日本料理來說, 海草是可常吃的,它含有豐富營養如纖維,維生素和礦物質, 友人既favourite食品哦~整體海草配蟹柳好清新, 青瓜切得非常幼細, 日本人的刀法確實一流. d DECORATI

三人行, 友人的生日慶賀night~~

d DECORATION 有d似科豆 (純搞笑~)
因聽聞三大招牌菜式:串燒、蕎麥麵和壽司, 也叫了一些試試...

宮崎雞柳, 上菜既時候已之凍了, 雞柳, 沒什麼特別.
權八雞肉軟骨, 賣相不討好,帶著點點的焦香,其友人開始還說唔想食, 大家3人分下分下, 試少少又覺得幾唔錯, 雞肉和軟骨的配搭相當平衡,增加咬口, 好像不太油膩~
"三文魚壽司", 三文魚加點黑松, 中間食唔出係咩, 但因為一路咬, 一路覺得好爽口, 唔理得咁多佢係咩, 總之好好咬, 三文魚算是厚切鮮嫩也點口感既,唔錯.
彈牙滑溜的蕎麥麵 - 權八的招牌食品!! 最慢上的第2度菜, 期待已久!!cLASSIC 將一小束蕎麥麵沾上由厚鰹魚、鰹魚花及青魚乾熬成的醬汁,再混合大蔥及青芥末..............,足配料, 入口爽滑彈牙,是的是的...... 不過身邊為食家既友人淡淡的說"期待已久既蕎麥麵, 不外如是", 叫2人份量,好像多了~oh~ 心感認同....
最後一度是, 心太軟配sesame ice-cream, 也是最最慢上的第1度菜, 等了45分鐘, 吹左2次~ 呵呵, 心太軟蛋糕內有看似濃郁的朱古力醬流出, 少少焗燶的痕跡, 厚度比一般厚身多一點. 口感, 朱古力醬質感比較重而香, sesame雪糕柔滑, 唔知係邊隻brand呢.... 似曾相識咁既味~~

值得一提, service跟人流成反比, 7 點無咩人就常常係左近, 8點半過後, 想搵個侍應都難, 至到11點都難, PERHAPS hAPPY friday啦. 讚好既係, 有個男仔頭既女侍應相當helpful, 又常笑容, 幫我地影合照也不嫌煩~good.

2013-10-04
$1111 (Dinner)