早前留意到Hotel Alexandra係開幕前有個早鳥優惠。食下午茶有8折優惠,諗都冇諗就book咗❕點知開幕後唔少Foodie同YouTuber去試食完自助餐都一致劣評😨因為酒店承諾會改善嘅關係,諗住下午茶質素可能會比晚餐好,所以抱持着一試無防嘅心態照去試吓😊但係結果好明顯係我諗多咗😿 🎄維多利亞宮廷式聖誕盛典下午茶套餐 ($241.2/1)🍢鹹點六道🔅慢燒和牛粒伴日式山葵及豉油粉凍咗,完全唔似慢燒因為牛肉粒好韌😐🔅煙三文魚奶油麵包伴魚籽醬及金葉煙三文魚好腥,麵包有烘過,但由於凍咗同埋有濕氣所以好難咬開🔅鮮焗鮑魚酥伴松露醬鮑魚唔錯但食唔到松露味,同埋有塊有牛油味既腐皮,有啲格格不入,唔睇名唔會知道原來係鮑魚酥😿🔅紅酒凍鵝肝配自家製窩夫🧇鵝肝正常但食唔到紅酒味,窩夫凍咗淋曬🔅香辣炸雞鎚、煙肉卷鹹點中最正常,炸雞䭔都幾脆不過唔辣,煙肉卷不過不失。但係完全比人一種快餐店嘅感覺😯甜點7道🔅桂花鮮奶凍喺甜點中最正常嘅味道,奶凍幾smooth,亦都食到淡淡的桂花香👍🏻🔅抹茶岩石泡芙綠茶cream幾rich,但係泡芙好韌😩🔅特濃布朗尼杏仁棒棒糖唔係太鍾意隻杏仁味,內體好乾。平心而論好多IG sh

🎄維多利亞宮廷式聖誕盛典下午茶套餐 ($241.2/1)

🍢鹹點六道
🔅慢燒和牛粒伴日式山葵及豉油粉
凍咗,完全唔似慢燒因為牛肉粒好韌😐
🔅煙三文魚奶油麵包伴魚籽醬及金葉
煙三文魚好腥,麵包有烘過,但由於凍咗同埋有濕氣所以好難咬開
🔅鮮焗鮑魚酥伴松露醬
🔅紅酒凍鵝肝配自家製窩夫🧇
鵝肝正常但食唔到紅酒味,窩夫凍咗淋曬
🔅香辣炸雞鎚、煙肉卷

甜點7道
🔅桂花鮮奶凍
🔅抹茶岩石泡芙
綠茶cream幾rich,但係泡芙好韌😩
🔅特濃布朗尼杏仁棒棒糖
唔係太鍾意隻杏仁味,內體好乾。平心而論好多IG shop整得好食過佢🤥
🔅鮮牛奶朱古力慕斯
個Texture好硬似食緊棉花糖,一啲都唔似慕斯😢
🔅花綴香草白朱古力蛋糕、自家製奶油霜紅茶蛋糕
抱歉,真係好似一般好平既西餅店質素😭

🔅英式鬆餅配自家制英式奶油及果醬
一度以為果醬係茄汁😂呢個我唔評論因為我已經唔想食了

👉🏻其實一般酒店食下午茶,有一兩樣唔啱自己口味都實屬正常,但係今次只係有一兩樣係合格😩

👉🏻食緊嗰陣,我同朋友你眼望我眼,好似洞悉左大家對呢個下午茶嘅評價......真係未試過食淨咁多......😿

✔️服務方面,真係唔錯,侍應們態度良好。主動提供Wi-fi密碼,上茶時都會提醒客人小心熱燙👍🏻

希望佢真係可以努力改善,如果唔係真係浪費咗咁靚嘅裝修同埋服務...🤕

最後奉勸大家如果近期想去請三思,除非你好想去🙃

唔得呀❗️下次要去返間好啲嘅酒店食下午茶平衡一下😭
2020-12-20