2023-12-21
呢幾日溫度驟降,好似突然間冬天到左咁🥶凍冰冰就好想打邊爐,於是去左位於九龍城既《牛精皇》。呢到除左主打食牛之外,仲有刺身同海鮮。不過當晚凍所以無食到刺身,嗌左個海鮮拼盤黎打邊爐。湯底方面都有成16款,我地揀左沙嗲鍋,好香濃既沙嗲!食完唔覺得口渴。同埋我鍾意呢到既配料可以嗌半份,岩曬2個人食,可以嗌多啲唔同野。廚師推介時令海鮮六款4人份量$588/ 2人份量$298活鮑魚、紐西蘭蟶子皇、大沙白、游水海蝦、貴妃蚌、元貝啲海鮮真係新鮮到不得了👍🏻由其是個鮑魚,一路係咁郁,食落爽彈又唔韌。蟶子皇同貴妃蚌肉味鮮甜,爽脆彈牙。大沙白鮮甜無沙。元貝肉身肥厚,食落啖啖肉😋本地手切肥牛(牛頸脊) 細份 $198牛頸脊脂肪較少,肉質結實有彈性而且肉味亦比較濃😋特選牛脷 半份$58無膻味,肉質彈牙爽口。_牛骨髓 半份$48牛骨髓本身無味道,主要係食佢個滑捊捊,軟綿綿咁既口感。鴨血 一份$48無腥味,軟嫩得黎帶少少彈牙。野生竹笙 半份$48爽脆,每一條都吸收曬沙嗲湯既精華。順德漁腐 半份$28嫩滑,同樣索曬沙嗲湯既精華。皇帝菜 半份$28我最愛既菜,鍾意佢個獨特味道。竹蔗茅根水 一揸$48清甜無渣。Btw餐廳
凍冰冰就好想打邊爐,於是去左位於九龍城既《牛精皇》。
廚師推介時令海鮮六款
4人份量$588/ 2人份量$298
活鮑魚、紐西蘭蟶子皇、大沙白、游水海蝦、貴妃蚌、元貝
本地手切肥牛(牛頸脊) 細份 $198
牛頸脊脂肪較少,肉質結實有彈性而且肉味亦比較濃😋
特選牛脷 半份$58
無膻味,肉質彈牙爽口。
_
牛骨髓 半份$48
牛骨髓本身無味道,主要係食佢個滑捊捊,軟綿綿咁既口感。
鴨血 一份$48
無腥味,軟嫩得黎帶少少彈牙。
野生竹笙 半份$48
爽脆,每一條都吸收曬沙嗲湯既精華。
順德漁腐 半份$28
嫩滑,同樣索曬沙嗲湯既精華。
皇帝菜 半份$28
我最愛既菜,鍾意佢個獨特味道。
竹蔗茅根水 一揸$48
清甜無渣。
Btw餐廳有隻得意貓仔,凍到捲埋一嚿係到訓覺,任我摸都唔嬲☺️