2021-02-08
天穴喺海運大廈嘅盡頭,之前行過已經俾佢嘅維港景色吸引住😚,睇完menu就已經流晒口水🤤,下定決心下個禮拜日要早啲起身嚟攞位。當日我哋大概11:00到,第一輪食客啱啱入座,侍應話walk in 要等2個鐘,如果book枱已經排到2、3個月後😱。雖然好肚餓,但嗰時海港城其他餐廳都好多人,我哋就唯有繼續等。12:30時,侍應call我哋話終於有位喇,好彩我有堅持等到。🥳我哋被安排坐喺窗口位,嗰海景一望無際,夜晚嚟應該更加靚。餐廳仲有一排bar 枱,如果對海景無興趣,望住廚師準備菜式都係一件賞心悅目嘅事。嗌完野會先上前菜,一般嘅套餐會跟一碗麵豉湯、一份沙律同一碟冬瓜,而壽司刺身嘅套餐就額外有一碗蒸蛋,屋企人話碗蒸蛋好好食。👍🏻🌟特上壽司御膳 $268有九件手握壽司再加一小碗三文魚籽飯。當中三文魚籽比較難忘,飽滿晶瑩,一咬「啵」一聲,魚油滲入口到😌。另外甜蝦柔嫰鮮甜,都非常好食。🌟特上刺身御膳 $298一盆有九款刺身,當中比較出色嘅有舌拿魚腩同海膽。吞拿魚腩入口即化,油香突出。海膽鮮甜帶海水味。👍🏻👍🏻而三文魚都唔錯,見到佢充滿油光,食落肥美。另外叫咗兩個石鍋飯,黑豚肉質鬆化,喺配搭方面我比較鍾
我哋被安排坐喺窗口位,嗰海景一望無際,夜晚嚟應該更加靚。 餐廳仲有一排bar 枱,如果對海景無興趣,望住 廚師準備菜式都係一件賞心悅目嘅事。
嗌完野會先上前菜,一般嘅套餐會跟一碗麵豉湯、一份沙律同一碟冬瓜,而 壽司刺身嘅套餐就額外有一碗蒸蛋,屋企人話碗蒸蛋好好食。👍🏻
🌟特上刺身御膳 $298
另外叫咗兩個石鍋飯,黑豚肉質鬆化,喺配搭方面我比較鍾意泡菜溫泉蛋石鍋飯,泡菜食落好惹味,同黑豚好夾。