2019-06-04
今日同女友過左海,突然又想打邊爐於是搵左呢間私房火鍋店,其中係睇中佢有靚湯底,所以決定一試。一開始講一講呢個湯,好大煲,同時味道十足,一開始先飲呢個豬骨湯,加上少少姬松茸既菇味,成碗飲完都唔會口乾,最後添多左碗一邊打邊爐一路飲👍🏻另一邊有係整醬料既時間,店員推薦呢個自家蝦醬,有少少似xo醬但又冇咁濃味好似鮮味突出啲,同時用佢黎點即炸響鈴都不錯,儘管響鈴本身有個甜酸醬,但我都係鍾意用呢個醬多啲。即炸響鈴好酥脆,無論就咁食同加湯都好味,唔會太油膩係值得一讚。今日叫左安格斯肥牛,其實本身都想要本地手切牛,可惜冇貨,但呢個安格斯食落都好軟滑,有油香,牛味唔會太淡都係一個好質素既食材。味噌大根黑豚餃,餃皮好煙靭同時豬肉都好香,不過要小心佢煮太耐會好入味,後期會有啲咸。什菌拼盤種類同數量都算多,我地未落晒都鋪滿左成個煲面。菠菜麵經已事前煮過,係煲到再加熱就食得,質地似平時既幼麵但又冇咁靭,我本人幾鍾意。總結成餐飯過程都有店員從旁協助,湯底上枱後會有店員控制火候時間等再幫你添湯靚湯。中間不時幫忙換骨碟等都體現出佢地細心同熱心。以後過海都可以黎打個邊爐傾下計。