2024-10-17
今日同朋友上嚟食lunch,雖然聽過好多人講佢嘅 Business set lunch,但我哋今日就想 try try 佢嘅 a la carte menu.AMA Ristorante 嘅裝修令人感覺好似身處意大利,喺25樓嘅AMA Ristorante 除咗有一個開揚嘅露台,仲光線好充足,完全唔似喺一座高樓大廈入面。牆身除咗有唔同意大利文化相關嘅 posters,仲有一個 video wall 播意大利街景嘅video,好有置實身喺意大利嘅感覺!🥖🍞餐前麵包 + 水 $28 - 餐前麵包同水每人 $28,可選 still 或者 sparkling, 麵包好香好脆,配上橄欖油同埋香醋,食到停唔到口! 前菜我哋叫咗:🥗PUNTARELLE ANCHOVY & GARLIC | 菊苣鯷魚沙律伴陳醋及大蒜鯷魚醬 $158- 同一般嘅沙律唔一樣,呢個沙律啲菜比較碎,但咁樣反正令到沙律更加入味! 菊苣鯷魚嘅鹹香為呢個沙律加咗唔少味道同層次。主菜我哋叫咗:🥩TENDER PORK CHOP GRILLED 茴香籽香蒜烤嫩豬排 $368- 呢個豬排好嫩口好 juicy,煮得剛剛好嘅豬排入口好軟熟
🥖🍞餐前麵包 + 水 $28
前菜我哋叫咗:
主菜我哋叫咗:
- 呢個豬排好嫩口好 juicy,煮得剛剛好嘅豬排入口好軟熟,一咬落去完全唔覺得似食緊豬排,茴香籽同蒜嘅香味又唔會搶走咗啲豬排嘅味道
🍝BOMBOLOTTI ALLA REAL CARBONARA| 100%傳統卡邦尼意大利麵 $268
- 同平時食開嘅卡邦尼意大利麵有啲分別! 佢嘅麵身比較粗身同有咬口。忌廉味濃濃嘅醬汁配上炸過嘅醃肉粒,呢個意大利麵好有口感,味道好濃郁呀!