2020-01-17
Le Reve #銅鑼灣 應該係我生存咗21年嚟食過最貴嘅一餐🙈🙈亦係第一次食呢啲咁精緻嘅法國菜🇫🇷!呢間其實係法國🇫🇷日式🇯🇵 fushion餐廳,成間餐廳只有三種Menu: 4 shades of flavour (四道菜),6 shades of flavour (六道菜) ,signature menu (八道菜)。當中六道同八道菜仲有surprise dish🤩好似omasake咁由廚師👨🏻🍳發板!每一台仲有一個侍應🤵🏻專責serve你,留意你嘅需要,仲會向您介紹每一道菜嘅食材及烹調方式,服務態度一流🥇🏆!6 shades of flavour $890無論邊一種Menu都會先上麵包🍞同埋開胃菜🥗 (amuse bouche)。麵包分別有牛角包🥐同軟法包🥖,新鮮焗製,仲要無限添食!配上佢哋自家製嘅牛油🧈,非常好味,我哋起碼添咗三四次!開胃菜係紅菜頭湯🍲,用咗透明蛋裝住,非常精細,酸酸甜甜,帶啲莓味,真係開胃得來又好味。跟住落嚟每一道菜都非常精緻🍽,全部都好似藝術品咁,連每一個配菜每一滴汁都係精心挑選設計過👨🏻🍳。Surprise dish - oyster🦪生蠔大隻好cr
6 shades of flavour $890
Surprise dish - oyster🦪
生蠔大隻好creamy,配上酸酸地嘅蘋果醋、魚籽等。就連嗰幾點綠色同埋橙色都係精心設計嘅醬汁,綠色有少少青草味,而橙色就辣辣地好似胡蘿蔔咁。
Geoduck Sashimi🍣
呢度海蜇刺身真係靚到冇得彈😍設計到成個魚缸咁!海蜇刺身配上青瓜、蜜糖檸檬汁等酸酸甜甜,而🦀就係用上韓國醬油蟹嘅腌製方,再炸,非常脆口,仲有作為豉油嘅作用,配埋海蜇刺身一齊食。另外就連啲海帶都食得!成道菜真係又睇得又食得!
Surprise dish - eel🐟
餐廳特別講到明用上台灣鰻魚而非日本鰻魚,因為而家嘅台灣鰻魚非常當造!鰻魚肉質較為紮實,冇咁肥膩,微微烤香,做法味道有啲似叉燒。另外侍應總會即時淋上玫瑰酒,令到成個鰻魚再多一陣香氣。
Lobster🦞
面頭先放上咗三塊唔同嘅炸物,分別為炸蓮藕炸啤梨以及炸羽衣甘藍,就好似係揭開龍蝦嘅序幕咁。龍蝦亦都用咗特別嘅方式烹調,保留龍蝦嘅鮮甜爽口,質感有少少微生,好神奇!再配埋第一下嘅蕃茄龍蝦醬同埋芒果一齊食,令到龍蝦嘅香氣更加突出,而芒果嘅口感亦都同龍蝦嘅口感好夾!
Japanese Cod Fish🐟
用上日本鱈魚,油分較高,所以廚師巧妙地用咗酸酸甜甜嘅奇異果、pickles青蘋果、蕃茄、檸檬醬嚟減輕鱈魚嘅油膩感。鱈魚亦都非常滑溜,一啲骨都冇。
另外外圍嘅白色粉末其實係橄欖油!用分子料理將橄欖油整成粉末,除咗增添美感之餘仲可以同鱈魚一齊食,保留橄欖油嘅香氣但係又冇油膩嘅感覺。
Sesame stone🍰
呢個甜品真係好味到不得了!完全係一個完美嘅總結!外表好似一個大石,但其實係黑芝麻慕絲,包住合桃雪糕,同埋海綿蛋糕,味道互相配合,好似黑芝麻糊溝合桃糊。外圍有竹炭crumble、朱古力條同埋開心果air bag,略帶脆口,令到成個甜品再昇華一個層次。
Mignardises & coffee☕️ or tea🍵 (pistachio puff, blueberry cheesecake)
最後仲有杯嘢飲,配上開心果泡芙同埋藍莓芝士蛋糕。就連茶都有多個選擇,當日分別有peppermint, jasmine, earl grey。
4 shades of flavour $650
同樣地就算係得四道菜都包括麵包🍞同埋開胃菜🥗 (amuse bouche)。麵包分別有牛角包🥐同軟法包🥖,新鮮焗製,仲要無限添食!配上佢哋自家製嘅牛油🧈,非常好味,我哋起碼添咗三四次!開胃菜係紅菜頭湯🍲,用咗透明蛋裝住,非常精細,酸酸甜甜,帶啲莓味,真係開胃得來又好味。
跟住落嚟每一道菜都非常精緻,全部都好似藝術品咁,每一個配菜每一滴汁都係精心挑選設計過。
Geoduck Sashimi🍣
呢一道同六道菜一樣。海蜇刺身真係靚到冇得彈😍設計到成個魚缸咁!海蜇刺身配上青瓜、蜜糖檸檬汁等酸酸甜甜,而🦀就係用上韓國醬油蟹嘅腌製方,再炸,非常脆口,仲有作為豉油嘅作用,配埋海蜇刺身一齊食。另外就連啲海帶都食得!成道菜真係又睇得又食得!
Toro🐟
唔好以為四道菜嘅食物質素就會差啲啊,有拖羅呀,真係有入口即溶嘅感覺!仲配埋金魚子醬、柚子啫喱,味道清新。想點個一刻仲有啲nitrogen,真心好靚!
Kagoshima (+258)🥩
當日加咗二百幾蚊要呢一個來自鹿兒島嘅A4和牛,油脂分布較A5級少啲,但就勝在冇咁油膩,但依然入口即溶,而且牛味香濃!廚師火候掌握得非常好,外層煎到微脆帶香,而內裏則非常粉嫩,係一個完美嘅medium rare!
Shiso Mixed Berries Mousse 🍰
痴線係富士山呀!我超鍾意呢一個甜品,佢嘅莓味唔會太酸,恰到好處,配埋海棉蛋糕同埋消化餅一齊食,口感豐富。外面圍住嘅係梅酒啫喱,海浪就係啲雲呢拿味嘅忌廉,所有嘢加埋一齊食真係好正,一啲都唔膩,就連平時唔鍾意食甜品嘅朋友都覺得好好食!
最後同六道菜一樣都係有杯嘢飲,配上開心果泡芙同埋藍莓芝士蛋糕。就連茶都有多個選擇,當日分別有peppermint, jasmine, earl grey。
整體來講真係一個高級嘅享受,無論係食物質素定係服務態度都一流,間中食一次獎勵下自己真係冇得頂!
味道: 4.5/5
性價比: 4/5