2009-09-26
响香港地搵食,又要快,又懶得諗食咩,「茶餐廳」永遠係最好嘅選擇,因為夠大路,咩早餐、午餐、特餐、常餐、下午茶餐,樣樣都幫你set好晒,唔洗諗,仲鬼咁快就有得食。話雖如此,當星期六、日,唔洗趕返工返學嘅時候,我都會花點時間,搵自己真正喜歡食嘅嘢嚟食,講求番d生活質素吖麻。一向無菜不歡的我,食素當然是我的首選,可惜香港區都唔係有咁多素食嘅地方可以選擇,「天之源」係我比較喜歡的一間,勝在位置唔太就腳,所以人流唔多,無需等位,亦唔會有响「茶餐廳」食嘢嘅壓迫感,坐得好舒服。而且人情未十足,店員態度甄勤,很有Heart,價錢又合理,食物質素都不錯。特別是星期一至五供應的晚飯2人套餐,約$130左右,有自選兩餸,一個湯/羹,兩個白飯。自選兩餸方面,都有十幾廿種你選擇,特別推介「咕嚕肉」,同「籠仔排骨」,口感好似肉類,但其實係素豆腐製品,造型似模似樣,色香味美。另外,我亦選擇了竹苼XX羹,好野味,好多料,兩個人各吃了3大碗,仲有專人幫你Refill添,非常體貼。白飯方面都好大碗架,總之成個2人套餐嚟講,如果全女班去食,肯定可以食飽3個人,食完仲有優惠券送添。