2019-01-13 167 views
今日陪朋友去深水埗高登買電腦配件,買完後佢就話早前有同事講過在附近有間港式茶餐廳嘅招牌炸雞肶好出名,知道朋友係一名食肉獸就介紹畀佢,於是我地就用 OpenRice search 吓,原來行過去只係5分鐘左右咋。我地到達嘅時間係一點左右,已經差不多座無虛席,餐廳環境乾淨光猛,兩排有卡位座,幾寬敞舒適,而最吸引就係牆上嘅龍吐珠噴畫,非常搶眼。餐牌都幾多選擇,除了快餐、常餐、特餐,各式各樣粉麵飯都有,就連素食食物亦有,適合各口味人士。我地今日就叫咗個快餐和一些特色小食試吓。『人氣海南雞飯』($52)海南雞份量都幾足,仲要大大嚿,食落無骨啖啖肉,肉嫩而不乾。雞皮爽口,無乜脂肪,雞油飯做得好香,油香中又略帶椰香味,幾好!隨飯會有兩個醬汁,分別係黑豉油同酸辣醬,黑豉油好有星加坡風味,味濃帶甜,而酸辣醬則蒜香味突出,個人十分喜歡,兩種醬撈飯同配雞食都好惹味。『港口味炸肶 』($22)炸肶大大隻,比我的手掌還大,新鮮炸起,上面灑上大量七味粉和炸蒜粒,香脆又惹味,外脆內嫩,外皮炸到脆卜卜,內裏嫩滑多汁,雞肉厚得嚟都好夠味,而且一點雪味都沒有,好吃!『日本櫻花蝦炒蛋多士』($26)炒蛋嫩滑,加入大量櫻花蝦

人氣海南雞飯
『人氣海南雞飯』($52)
港口味炸肶
『港口味炸肶 』($22)
日本櫻花蝦炒蛋多士
『日本櫻花蝦炒蛋多士』($26)
炒蛋嫩滑,加入大量櫻花蝦來炒,充滿蝦嘅鮮味,呢個配搭又幾夾,再將滿佈蛋汁的炒蛋放在厚多士上吃,真係汁都唔浪費呀!
流心榛子醬西多士
『流心榛子醬西多士』($25)
金黃色嘅西多士外層香脆,中間不是用平日茶記的花生醬,而是用榛子醬,第一次吃,感覺榛子醬無花生醬咁甜,加埋糖漿吃剛剛好,不會太甜膩,鬆軟美味。
鮮忌廉薄荷朱古力
『鮮忌廉薄荷朱古力』($25)
薄荷同朱古力呢個組合又match得幾好,朱古力味夠濃,又帶點薄荷味嘅清新,加埋忌廉搞一搞,更加滑口,恰到好處呢樣,完美體現到。
懷舊黑牛
『懷舊黑牛』($25)
港式茶餐廳風味,圓圓的朱古力雪糕球加可樂,雖然有點邪惡,但好耐無飲過,今日姑且放縱,畀我懷舊一吓,原價 $25,不過跟餐改特飲,只需加 $7,超抵。

今餐吃了這麼多款食物,整體來講食物質素好,而且價錢經濟實惠,兩個人吃到捧著肚都不用 $160,侍應姐姐服務又好,絕對是值得再次安哥。
2019-01-12
$80 (Lunch)
港口味炸肶
鮮忌廉薄荷朱古力