2024-06-27 3172 views
🎖️熊妹今日等埋樹熊放工,就悠悠閒閒去深水埗茶記食個便飯啦!其實熊妹一早都聽過《雪山冰廳》呢個大名,歷史悠久,係茶記界都幾出名,仲要係Open Rice呢幾年的得獎餐廳,絕對要試一試!📌裝修比起一般嘅茶餐廳多一份藝術感🎨,牆上掛上油畫設計,地板用上波希米亞風⚛️,令到成個感覺都唔似茶餐廳。📌環境都幾大,有多張2-4人卡位,仲有多人圓枱,熊妹認為坐卡位最舒服。📌雖然係得獎餐廳🏆,不過價錢並沒有坐地起價,依然keep住茶餐廳價錢,絕對係良心餐廳🫶🏻。📌除了一般茶餐廳的粥粉麵飯炸髀西多三文治之外,《雪山冰廳》走嘅係東南亞風,仲多咗啲海南雞飯🍲、咖喱牛腩飯🥘、檳成摻摻🍜等等,果然係非一般嘅茶餐廳。招牌海南雞飯,$70餐牌顯示每日限定100份,好彩晚上仲有得點,樹熊叫的時候都滴左一滴汗,幾驚無份。😅係雞翼雞胸位🐥,雞肉幾嫩滑!葱粒灑上係海南雞上面,所以醬汁只有醬油同酸辣汁。仲有一一堆酸菜蘿蔔絲配菜,酸酸味味幾開胃,黃油雞飯份量好多,岩哂大食樹熊。經典煎蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉,$62熊妹就揀左常餐,因為好想食個漢堡包。幾掂喎!牛肉漢堡🍔係手打的,肉質軟淋,咬落有肉汁,仲有半熟煎蛋🍳同一片芝士🧀,放上
招牌海南雞飯,$70
經典煎蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉,$62
熊妹就揀左常餐,因為好想食個漢堡包。
經典煎蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉
幾掂喎!牛肉漢堡🍔係手打的,肉質軟淋,咬落有肉汁,仲有半熟煎蛋🍳同一片芝士🧀,放上牛肉漢堡溶化掉,滲入漢堡一齊食,滋味無窮,就係熊妹咁鐘意食漢堡包的地方💕。
經典煎蛋牛肉漢堡配迷你肉醬意粉
肉醬意粉🍝都唔算好迷你,面頭鋪上肉醬,撈埋意粉食,夠飽肚。
檳城叻沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋 + 牛油黑糖多士,$65
再試埋個特餐,檳城叻沙摻摻,即係油麵加米粉。配料唔算好多,有兩隻蝦🦐、兩片魚片🍥同一件豆卜。
檳城叻沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋 + 牛油黑糖多士
叻沙醬味幾濃,咖哩加椰奶仲要加多一匙羹馬來西亞辣醬,令到成個湯都幾濃味,叻沙最主要都係靠個湯底。

日本櫻花蝦炒蛋係全熟,入面擺咗啲櫻花蝦同蔥,可以放埋入摻摻入面加餸🍳。
另外,仲有丹麥酥多士,可搽牛油食🧈。
凍檸茶,跟餐價,加$3
📌《雪山冰廳》係有東南亞菜的茶餐廳,價錢親民,$6-70就有一個餐,兩個人食左三個餐都係二百零蚊,真係街坊餐廳。
2024-06-23
$103 (Dinner)
檳城叻沙摻摻配日本櫻花蝦炒蛋 + 牛油黑糖多士
2024-10-16 671 views
深水埗多美食,大家眾所週知。在嘉頓山下的嘉頓公司附近有一家平民冰廳,價廉物美,環境也不錯,食物也吸引.🐷 椒鹽豬扒飯豬扒外脆鎖住內裏肉汁,另外辣椒絲、蛋花、醬油炒飯底有驚喜.🥘 咖喱牛腩飯咖喱牛腩肉味香濃,牛筋軟糯,加上薯仔跟微微香料陪襯,送飯一流.🥪 棒子醬西多士切開多士流出滿滿榛子醬,牛油加上糖漿配搭不油膩.一頓飯也不會很貴,不想吃主食太多的話,他們的小食也可以選擇,榛子醬西多士是一個不錯的選擇,不只在下午茶提供,晚上也可以吃
🐷 椒鹽豬扒飯
豬扒外脆鎖住內裏肉汁,另外辣椒絲、蛋花、醬油炒飯底有驚喜
🥘 咖喱牛腩飯
🥪 棒子醬西多士
切開多士流出滿滿榛子醬,牛油加上糖漿配搭不油膩
2038 views
2024-10-14
$90 (Dinner)
  • 榛子醬西多士
  • 始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
2024-10-10 561 views
今日收工去咗深水埗做gym,用咗咁多體力,破戒食返啲肥仔嘢補充返呢間雪山冰廳由1956年已經喺香港,都屬於其中一間老字號茶記。呢度招牌茶實屬佢哋嘅始祖椒鹽豬扒飯,呢個飯係一定要叫,首先佢個炒飯係炒底,啲飯炒到粒粒分明,唔會痴埋一舊,好乾身,而炒飯入面好惹味同辣辣地,有辣椒有蒜頭再加埋老抽炒,色香味俱全,而椒鹽豬扒煎得好香,啖啖肉,又脆又香口其實佢仲有好多唔同款式嘅傳統特色茶記美食,下次再嚟可以試吓其他菜式。

2024-09-19 939 views
中午食飯明白人多嘅,咁你至少可以話俾我哋聽大概幾耐會有位,啲侍應比啲一個二個人嘅位置,叫我哋等咗10分鐘都未有位,突然間就同我哋講話安排唔到三人位,你安排唔到最好早少少講啦,出咗名,但係啲侍應咁差,遲早冇人食啦

Lunch
2024-09-17 1226 views
關注左好耐裡間店鋪,諗住幾時去食一餐,今日就入咗去點咗傳統乾炒牛河 ,68蚊一份。有小小失望。因為份量少,味道鹹,仲特別油。唔值68蚊呢個價錢。真係去一次就夠啦。失望
失望
2024-09-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
一周來了三次😄常餐🍜炒飯🔥漢堡🍔奶茶都好好吃啊!🍚椒鹽豬扒飯一定要吃!我宣佈這是我在香港吃過蕞好吃的炒飯!!!太太太入味了,米飯混合醬汁和蔬菜,豬扒又香又脆又多汁,和炒飯一起爆炒🔥光看顏色就好誘人 🍔芝士煎🍳牛肉漢堡包招牌流心漢堡,麵包皮上撒了好多芝麻,牛肉煎至7分熟蓋上厚厚芝士,趁熱融化的芝士和流心蛋一大口下去,又香又爆汁,簡直太美妙了!🦞叻沙套餐好愛這一份,laksa➕滑蛋吐司的組合,料實在太足了!自制湯汁,奶香奶香的狠濃郁,蝦魚片好鮮美,特意選了兩種面混合,多層次的口感,創意滿滿👍 還有一盤滑蛋吐司,加了櫻花蝦的滑蛋,這吃飯還是頭一回,又香又脆!一份只要60r+不得不說這性價比簡直了😍🥤招牌樽仔奶茶每次來必點的招牌奶茶,地道港味,茶香濃郁,每次喝完不夠還會帶幾瓶樽裝的拿回家,美味下午茶😋
一周來了三次😄
常餐🍜炒飯🔥漢堡🍔奶茶都好好吃啊!

🍚椒鹽豬扒飯
🍔芝士煎🍳牛肉漢堡包
🦞叻沙套餐
🥤招牌樽仔奶茶

$58 (Lunch)
茶餐廳開了六七十年過,就在我家附近,超愛吃他們的早餐和下午茶餐,以及超濃的奶茶!推薦:🌟避風塘生炸雞腿一整只大雞腿,就刀就可以輕輕劃開外脆肉嫩,真的有驚喜!🌟招牌花生醬西多士🌟冰火菠蘿油🌟海鮮參參📍雪山冰廳深水埗青山道62D號店鋪

推薦:
🌟避風塘生炸雞
一整只大雞腿,就刀就可以輕輕劃開外脆肉嫩,真的有驚喜!
🌟招牌花生醬西多士
🌟冰火菠蘿油
🌟海鮮參參

📍雪山冰廳
深水埗青山道62D號店鋪
2024-08-29 969 views
雪山廳一直都有光顧,在深水埗也是一間屹立多年的老字號冰室,身邊很多同事朋友有時都會專登過來吃椒鹽豬扒飯。之前在餐廳堂食也是持續保持水準,也叫過外賣同樣不錯。但這次外賣,光看食物賣相,就能想像到入口的難吃程度。首先椒鹽豬扒飯,豬扒的數量已減半,而炒飯底就完全沒有色水和鑊氣,味道大不如前。但是更令我大為震驚的是,這個”香葉肉碎煎蛋飯” 附上的圖片可看見,全是豆角沒有多少肉碎,以我認知的肉碎飯,最基本應該是乾身而不是浸滿芡汁,而整個份量也是少得可憐。真心x100%難吃,當下心情灰到盡頭,再望一望價錢70幾蚊,真心想講粗口,隨便煮個公仔麵都好食過它。奉勸餐廳專注於中式菜吧,東南亞菜真的吃到人一言難盡。。。
2024-08-23
TakeAway
$70 (Dinner)
《雪山冰室食評分享 》 by@ihungry.hk嚟香港🇭🇰,當然要去食茶餐廳!今日會介紹位於深水埗嘅人氣冰室👏雪山冰室,雪山冰室係一間60多年老字號冰廳,主打多款懷舊港式菜記美食及飲品,仲有人人必叫嘅炸雞脾🍗,如果你係港式茶餐廳愛好者,絕對要收藏以下餐廳🔥!🔸【雞翼煎雙蛋撈公 - $45】撈公絕對係茶記必叫!充滿瑞士汁香味嘅公仔麵,加埋超入味嘅雞翼,仲有一隻超流心嘅煎雙蛋🔥!🔸【焗溫泉蛋肉醬飯 - $58】陣陣肉醬香撲鼻而來,鮮嫩肉醬慢慢燉煮,加埋半生郭溫泉蛋,簡直超級惹味,超級地道😘!🔸【生炸雞髀 - $45】炸雞髀🍗一上枱已經有一浸濃濃嘅香味,雞髀炸得外脆內軟,唔會再得太過火,肉質依然保持鮮嫩,雞髀上仲灑上香濃嘅椒鹽,好味到停唔到口,唔怪得知咁多人叫🔥!🔸【榛子醬西多 - $39】西多上能厚厚嘅糖漿同埋牛油,裏面仲夾雜着超濃郁嘅榛子醬,西多亦炸得外脆內軟,大推😘!🔸【飲品 - 跟餐+$9】茶餐廳一定要叫紅豆冰,幼滑的冰粒,仲有大大粒紅豆同埋超香濃椰奶,夏天飲真係超解渴,必叫❤️!🤪iHungry開心指數:9/10
《雪山冰室食評分享 》 by@ihungry.hk

🔸【雞翼煎雙蛋撈公 - $45】

🔸【焗溫泉蛋肉醬飯 - $58】

🔸【生炸雞髀 - $45】

🔸【榛子醬西多 - $39】

🔸【飲品 - 跟餐+$9】

🤪iHungry開心指數:9/10
2024-08-08 1557 views
呢支冰鎮奶茶 / 咖啡☕️完全冇冰 原汁原味 好濃郁 亦都好滑!!成大支另外今日叫咗個椒鹽豬扒飯🧂🐖🍚刺激啲叫咗一個原始既做法,係炒飯底🔥炒飯係辣辣地嘅😎有啲辣椒、蒜頭、蒜蓉、雞蛋絲,加埋老抽,令到炒飯嘅顏色非常漂亮色香味俱全😝😝😙而椒鹽豬扒,本身已經係脆卜卜又惹味炒飯底仲令到椒鹽豬扒香味大大提升😍嗌多個老火燉湯 大大碗好滋潤🍜飲落口好舒服仲有啲豬肉同埋雞腳仲嗌咗杯雜果賓治 真係夠晒風味😇
呢支冰鎮奶茶 / 咖啡☕️
完全冇冰 原汁原味 好濃郁 亦都好滑!!
成大支

另外今日叫咗個椒鹽豬扒飯🧂🐖🍚
刺激啲叫咗一個原始既做法,係炒飯底🔥
炒飯係辣辣地嘅😎
色香味俱全😝😝😙
而椒鹽豬扒,本身已經係脆卜卜又惹味
炒飯底仲令到椒鹽豬扒香味大大提升😍

嗌多個老火燉湯 大大碗好滋潤🍜
飲落口好舒服
仲有啲豬肉同埋雞腳

仲嗌咗杯雜果賓治 真係夠晒風味😇
2024-07-19 1507 views
星期六去開深水埗買去旅行啲電話卡,打開Openrice見到有間雪山冰廳都幾多人comment,睇相好似唔錯。晏就差唔多3點都去到都人山人海,入去姐姐叫左我坐卡位,不過都幾迫下。食物叫左椒鹽豬扒飯炒底,仲有一個沙嗲牛肉麵常餐。可憐嘅我哋冇叫下午茶餐,其實都唔係特別抵食因為個飯冇跟餐飲。不過上咗枱都幾喜出望外,因為個椒鹽豬扒飯真係好惹味,同埋個飯辣辣地;至於過沙嗲牛肉麵個汁都幾濃,其他配菜就中中等等,個餐仲包咗個窩夫添。最後總結覺得OpenRice入邊啲食評都唔算太過譽。輕輕鬆鬆又一餐。🫵🏻 雪山冰廳 Hong Kong Tastes - Shop D, 62 Castle Peak Rd, Sham Shui Po#hkig #foodie#foodblogger #foodndaily #foodbloger ##hongkongfood #hongkongfoodie #foodblogger #likesforlike #eatateeaten #comment #share #subscribe #深水埗美食 #深水埗 #深水埗cafe #香港冰室 #茶餐廳美食

食物叫左椒鹽豬扒飯炒底,仲有一個沙嗲牛肉麵常餐。

最後總結覺得OpenRice入邊啲食評都唔算太過譽。

輕輕鬆鬆又一餐。

2024-07-13
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2024-07-09 1151 views

今日嚟嗌左二份下午茶

✨️招牌炸髀
避風塘生炸髀 配紅豆冰 $45

需時15分鐘,可加配粟米什果沙律 / 辣味薯皇 +$8
,而紅豆冰可以轉熱飲。

✨️經典芝蛋牛肉漢堡包 $40

久5久约朋友嚟呢度懷舊嘅地方,傾下計懷緬過去,不亦樂乎。

#雪山冰室
#深水埗
#港式茶餐

2024-07-06 841 views
跨越半個世紀嘅港式茶餐廳《雪山冰室》換上新嘅時尚裝潢,美食仍保留地道風味。今日嚟嗌左二份下午茶✨️招牌炸髀避風塘生炸髀 配紅豆冰 $45需時15分鐘,可加配粟米什果沙律 / 辣味薯皇 +$8,而紅豆冰可以轉熱飲。炸髀香脆可口,上面灑滿金黄色嘅香蒜和麻辣粉,十分惹味,啱哂重口味人士。✨️經典芝蛋牛肉漢堡包 $40入味嘅牛肉有1cm厚,有1片熱辣辣嘅炒蛋,芝士一片己煮至半溶狀態。咁多料仲加埋飲品都只$40,非常抵食。久5久约朋友嚟呢度懷舊嘅地方,傾下計懷緬過去,不亦樂乎。#雪山冰室#深水埗#港式茶餐 #雪山冰廳 #香港茶餐厅 #香港冰室 #深水埗茶餐厅 #茶餐厅 #冰室 #炸鸡髀 #红豆冰室香港 #香港椒盐猪扒饭 #西多士 #港式西多士#樽仔奶茶 #港式奶茶 #香港餐廳介紹

今日嚟嗌左二份下午茶

✨️招牌炸髀
避風塘生炸髀 配紅豆冰 $45

需時15分鐘,可加配粟米什果沙律 / 辣味薯皇 +$8
,而紅豆冰可以轉熱飲。

✨️經典芝蛋牛肉漢堡包 $40

久5久约朋友嚟呢度懷舊嘅地方,傾下計懷緬過去,不亦樂乎。

#雪山冰室
#深水埗
#港式茶餐

2024-06-24 826 views
【深水埗•雪山冰廳】@ππππππππππππππππππππππππππππππ深水埗人氣冰廳炸雞翼、辣味薯皇、雜果沙律、酥皮窩夫這些雞翼外皮烤得金黃酥脆,內裡多汁鮮嫩,而且搭配上一些特製的醬料,味道更顯得香辣開胃。辣味薯皇,這道菜絕對是辣味愛好者的最愛。薯條外脆內軟,搭配上香辣的調味料,咬下去的一瞬間,辛辣的風味直接擊中味蕾,讓人忍不住一口接一口。再來是清爽的雜果沙拉,這道沙拉的水果新鮮多汁,搭配著清爽的沙拉醬,清涼解渴又不失營養價值,絕對是這頓餐點的亮點之一。最後是酥皮窩夫,這個外脆內軟的點心讓整頓餐點更添色彩。它既甜美可口又鬆軟可口,絕對是一道適合當做甜點享用的料理。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 70✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#深水埗美食 #雪山冰廳 #web3深水埗 #雪山冰廳 #長沙灣美食#香港茶餐廳 #香港冰室 #茶餐廳 #冰室 #炸雞髀 #紅豆冰 #椒鹽豬扒飯 #西多士 #樽仔奶茶#香港餐廳介紹雪山冰廳 深水埗青山道62D號地舖
【深水埗•雪山冰廳】@
深水埗人氣冰廳

炸雞翼、辣味薯皇、雜果沙律、酥皮窩夫

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 70
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
雪山冰廳
深水埗青山道62D號地舖
2024-06-14 850 views
雪山冰廳,地址: 深水埗青山道62D號地舖。 記得好多年前食過一次, 今次食下午茶,芝士蛋牛肉漢堡$40、 榛子醬西多士$39、 樽仔奶茶$9、樽仔咖啡$9。    ▫️芝士蛋牛肉漢堡$40 ~ 牛肉漢堡好juicy, 蛋漿流心, 雖然賣相唔算好,但味道不錯。 ▫️榛子醬西多士$39 ~ 厚切牛油,濃郁的榛子醬配金黃香脆的西多士,非常邪惡又美味。 ▫️樽仔奶茶$9 ~ 味道甘香,但茶味唔夠。 ▫️樽仔咖啡$9 ~ 啡香濃郁, 個人比較喜歡咖啡多過奶茶。 味道幾好,可以一試。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

榛子醬西多士$39

▫️樽仔奶茶$9 ~ 味道甘香,但茶味唔夠。

樽仔奶茶$9、樽仔咖啡$9

味道幾好,可以一試。

2024-06-10
Tea
榛子醬西多士$39
樽仔奶茶$9、樽仔咖啡$9
  • 芝士蛋牛肉漢堡$40、榛子醬西多士$39、樽仔奶茶$9、樽仔咖啡$9