2024-01-25 15 views
📍 鮨宏(北角)北海道冰見寒鰤魚三味(赤身、中拖羅、大拖羅)赤身肉質鮮嫩,口感細膩,散發甜味。而中拖羅開始有油而不膩的口感,櫻煮八爪魚經過廚師一個鐘頭按摩,再放日蔬果,茶葉烹煮三個鐘完成,成個口感極之嫩滑入味。長崎縣小長井生蠔來自北海道新鮮運送生蠔,加酸果醬,鮮甜肥美,帶淡淡海洋風味,唔會過於鹹澀。炭燒河豚白子用200度高溫以炭燒到外皮焦脆,可以保持到白子完整度,而連皮一齊係食到好似外柔內鮮,保持左天然的甜味,只需加少許鹽就可以好完美。鮟康魚肝用左sake酒去醃製之後魚肝特別甜口,而魚肝本身都已經細膩,好似食緊蛋糕一樣,旁邊仲有米酒醃製既飯,口感都真係一流。水魚湯(長崎縣)係冬天飲上一碗水魚湯真係十分滿意。湯清淡又濃水魚既清甜,暖到心口。金目鯛立鱗燒黃金燦爛一樣既魚鱗就似薯片一樣脆,而魚肉反而係嫩滑緊實。磯煮鮑魚配肝醬有趣既金蓮葉點綴岩好。而金蓮特有香氣,係你食完鮑魚之後可以清口中味道。鮑魚新鮮Q 彈,再食肝醬既飯,濃郁既味道相當難忘~日式茶碗海鮮茶碗蒸入面係有嫩滑既象拔蚌肉,真係鮮甜,而蒸蛋都嫩滑,蒸蛋係我既最愛。勘八腩壽司緊實又鮮甜食上就愛上左,帶點油脂又唔油膩。活赤貝壽司薄片厚度
📍 鮨宏(北角)
北海道冰見寒鰤魚三味(赤身、中拖羅、大拖羅)
櫻煮八爪魚

長崎縣小長井生蠔

炭燒河豚白子
鮟康魚肝
水魚湯(長崎縣)
係冬天飲上一碗水魚湯真係十分滿意。
湯清淡又濃水魚既清甜,暖到心口。
金目鯛立鱗燒
黃金燦爛一樣既魚鱗就似薯片一樣脆,而魚肉反而係嫩滑緊實。

磯煮鮑魚配肝醬
日式茶碗海鮮茶碗蒸

勘八腩壽司
緊實又鮮甜食上就愛上左,帶點油脂又唔油膩。
活赤貝壽司
薄片厚度赤貝更加彈牙順滑,鮮甜爽口。
牡丹蝦/蝦膏壽司
濃郁蝦膏上有滿滿蝦殼及香味,牡丹蝦軟糯與蝦膏衝擊味蕾相當炸裂。

深海池魚王壽司
一口就知道係最好既池魚王,肉質緊實彈牙,豐富蛋白同健康脂肪更令我期待。
北海道活帶子壽司
鮮美既口感以及微甜都讓人一嘗難忘。
中拖羅壽司
特別在於上面少許鹽搭配,令拖羅口感更加豐富。我可以食多都唔膩
北海道產海膽&扎晃產海膽
由兩種海膽搭配,一個甜味出眾,一個比較有海洋既味道,兩個相撞出來係甜海之旅。

即場現煎玉子燒
廚師係我地面前一層層煎玉子燒,真係考驗師傅既火候掌握,快速煎到一個玉子燒而且到食客度都仲係熱辣辣,就知道唔簡單。

甜品橙果凍&北海道芝士蛋糕&黑朱古力慕絲&靜岡蜜瓜🍈
橙果凍系酸甜滋味,解膩一流,帶你到甜品世界既關鍵,再到香濃芝士蛋糕,而黑朱古力慕斯都係後鍾意,唔會太甜,以上都係自家製,真係會想念既甜品,蜜瓜真係無敵好味,作為end真係太滿足。