2020-10-08
朋友離開香港,想臨走食好d嘅中餐,又講唔出咩系(上海/西川/邊爐/etc),於是就諗起鼎爺私房菜呢間明星餐廳~ 我都係第一次試,預先去網站睇menu,原來午市有套餐,2位即可。去到首先覺得環境裝修好優雅乾淨。跟茶有一碟涼果,很開胃。點心拼盤賣相幾靚,不過味道唔多驚艷,都係傳統味道。湯很好飲,好大盅,朋友同我講笑點解飲極都飲唔完。菜我哋揀上湯煮,主菜加$98要啫啫雞煲,主食要荷葉飯。上湯菜有d杞子好食唔錯。啫啫雞煲上台好吸眼球,因為佢哋會係面前撰d汁,好有煙霧效果。不過d雞唔多嫩,食到有幾件比較鞋,我朋友就話唔覺。荷葉飯有d似糯米雞不過用普通飯,本來很期待,不過感覺普通。兩個人不停食,到後來真係好飽,朋友呷兩啖萬壽果糖水就食唔到lu。我就覺得糖水幾潤,食晒。總計燉湯,上湯蔬菜,同糖水,成個午餐感覺飲咗好多水......d餸菜未必係最驚艷,因為始終係食開嘅廣東菜,但環境服務好好,加埋而家食有抗逆價,整體係唔錯食得過。
去到首先覺得環境裝修好優雅乾淨。跟茶有一碟涼果,很開胃。
點心拼盤賣相幾靚,不過味道唔多驚艷,都係傳統味道。