週末同朋友👩🏻‍🦰一齊喺大角咀,佢話想食日本餐🇯🇵,又問有冇啲特別少少嘅,咁我即刻諗一下,就決定帶朋友👩🏻‍🦰嚟呢度開餐😆$328「時令刺身拼盤7品」:7品包括有 蓮子鯛、油甘魚、帆立貝、牡丹蝦、三文魚、八爪魚,全部都好新鮮,非常鮮甜😋;特別美味嘅係「原條 蓮子鯛」,肉質爽滑,非常甘香🤩;另外「油甘魚」充滿油脂,呢兩樣真係滿載 umami 🤩$12「日本🇯🇵南瓜🎃」、$12「秋葵」、$12「日本🇯🇵迷你甜薯」、$18「紫蘇雞肉」、$24「極黑豚肉豬柳」、$24「豚肉韭菜卷」:呢啲全部都係「串揚」;「串揚」Kushiage (串揚げ) 或者叫 Kushikatsu (串カツ) ,據說源於大阪🇯🇵一個叫「新世界」地區裏邊嘅一間小食店,時為1921年,當時用竹籤穿過各種肉類、蔬菜 或海鮮,然後喺外層裹上麵衣,跟住油炸,係平民食物;到日後發展到東京同名古屋都有「串揚」,亦都有高級嘅版本,不過到依家喺日本🇯🇵大部份提供「串揚げ」嘅餐廳都依然係價錢比較大眾化😆喺日本🇯🇵食「串揚げ」,每張枱/吧枱 都會有一大甖醬汁俾大家一齊用,醬汁只限沾一次,不能回沾,否則就唔衛生又唔禮貌😅;而喺呢間餐廳,會有一小

喺日本🇯🇵食「串揚げ」,每張枱/吧枱 都會有一大甖醬汁俾大家一齊用,醬汁只限沾一次,不能回沾,否則就唔衛生又唔禮貌😅;而喺呢間餐廳,會有一小碗秘製醬汁跟食物一齊上,唔使分嚟用,所以夠乾淨😆。呢度嘅「串揚」全部都香口幾好味😋

$98「吉列豬扒定食 - 熊本県豬扒」:外層「吉列」做得夠晒輕身、鬆脆,食落唔覺得膩😋;「熊本豬扒🐷🥩」油份充足、肉質軟熟、非常甘香🤩;仲有一小碗芝麻,可以自己磨碎,然後加入喼汁,要嚟沾豬扒🐷🥩

$78「泡菜豚肉湯烏冬」:泡菜豬肉湯底夠濃郁,烏冬夠掛湯,幾好食😋

$20「日本🇯🇵紫芋甘栗薯餅」:甜甜哋,滑滑哋,炸得夠香口😋

$22「生榨西柚梳打」:餐廳提高半個西柚俾客人自己榨汁,所以夠晒新鮮😋,飲落感覺特別 refreshing 😋

$16「青蘋果梳打」:唔係好甜,幾清爽😋
$330 (Lunch)