《神虎麺商店》海魚🐟拉麵🍜 (期間限定)📍大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖經拉麵關注組睇返來,知道神虎有做一款魚拉麵,而食評都唔錯,期間限定,每日限量 30 碗,一於試試!香味 (2.5/5)聞落唔算特別香,主要都係煎香左,淡淡然嘅魚香味。湯 (3/5)個湯清澈,滑順,鹹度甜度剛好,夠熱,基本面做得好好,不過唔太食得出個基底用咩去煲。只能夠講味道係討好的。麵條 (4/5)中細麵與中太麵之間,直身,偏白色。非常滑溜,應該係高加水麵。都算爽滑彈牙,好食。配料 (5/5)做得海魚拉麵,主角當然以塊魚肉為主角。魚類係黃立䱽,有兩塊,一塊背肉,一塊腩肉,非常大塊,煎得夠香,夠晒滿足!魚夠鮮,調味唔重,淡淡地,主要靠魚本身嘅鮮味為主。我認為非常滿足。豬叉燒方面,應該係豬肩肉。口感比較扎實,甘香,肉味濃。另外,蔬菜方面佢用嘅係皇帝菜,少見嘅,不過呢吓我覺得佢都幾博,因為皇帝菜同茼蒿菜味道接近,我個人來講係鍾意,但點都會有班人會唔接受呢隻味。整體 - 值得推薦 👍👍👍我認為如果佢個香味同湯底可以再突顯多d魚味,例如好似煮干湯咁做,用多d魚乾去煲,可能效果會更好。不過因為佢個魚肉大塊又好食,以而家個
《神虎麺商店》海魚🐟拉麵🍜 (期間限定)
📍大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖

海魚🐟拉麵🍜 (期間限定)

香味 (2.5/5)
聞落唔算特別香,主要都係煎香左,淡淡然嘅魚香味。

湯 (3/5)

麵條 (4/5)

配料 (5/5)

豬叉燒方面,應該係豬肩肉。口感比較扎實,甘香,肉味濃。

整體 - 值得推薦 👍👍👍

我認為如果佢個香味同湯底可以再突顯多d魚味,例如好似煮干湯咁做,用多d魚乾去煲,可能效果會更好。不過因為佢個魚肉大塊又好食,以而家個狀態已經足夠令人滿足。
Other Info. : 個店員(女),態度都幾差,唔微笑,黑口黑面,一入去唔講野,我話一位,佢手指指個 bar 枱位示意我坐呢道,問佢野佢答一兩個字回應,好悔氣,呢下要彈吓。不過一件事還一件事,碗拉麵好好食。
2025-01-08
海魚🐟拉麵🍜 (期間限定)