2014-10-26
前菜: 話梅子蕃石榴 皮蛋酸薑 x 2 蜆介鯪魚球 脆皮蔥花肉卷 煎釀虎皮椒 湯: 杏汁豬肺湯 (9位) 肉類: 古法炆牛尾 咸魚蒸肉餅 薑蔥黃沙豬潤爆牛頸脊 脆皮鹽香雞 (半隻) 海鮮: 蒜茸粉絲蒸蟶子 (4隻) 雞油花雕蒸蟹 胡椒蝦煲 蔬菜: 薑汁介蘭 麵醬唐生菜 飯: 荷葉籠仔生中蝦焗飯 (半份) 皮蛋酸薑,有人話好食過鏞記,所以要叫多一碟。 杏汁豬肺湯,有人話同陸羽有得比,煲湯好濃,豬肺乾淨,陸羽十分,佢都有七分。 雞油花雕蒸蟹 ,蟹約一斤重,花雕味好重,蟹吸收哂啲花雕,所以好香,個汁應該要叫個白飯撈咗佢。其餘小菜份量不算大,但勝在水準不錯,薑蔥黃沙豬潤, 用薑蔥爆起,十分惹味,豬潤是厚切,所以不會變豬潤乾。 唯一比較失色是個蝦煲,蝦是沒有味的,且很油。 蝦飯不錯,兩味蝦應該是一味新解,一味雪藏,蝦飯有鮮味。 最後有甜品及糖水送,十分飽了。 這裡地方不大,只有兩張大枱及幾張四人枱,服務都ok,至少我哋一直坐到十一點半關門,期間也沒有人來hur hur 聲收碗收碟暗示送客。 價錢如何?9個人,每人$330, 包括五十蚊兩枝的開瓶費及加一,在銅鑼灣區,有肉,有海鮮、有冷氣、有電視,
湯: 杏汁豬肺湯 (9位)
海鮮: 蒜茸粉絲蒸蟶子 (4隻) 雞油花雕蒸蟹 胡椒蝦煲
蔬菜: 薑汁介蘭 麵醬唐生菜
價錢如何?9個人,每人$330, 包括五十蚊兩枝的開瓶費及加一,在銅鑼灣區,有肉,有海鮮、有冷氣、有電視,可算是十分抵,一定會再來。