2016-03-02
星期日,屋企人過嚟堅尼地城同我食brunch,我地決定入去呢間門口又花又單車嘅半新餐廳。坐低,地方非常闊落,唯一係d 音樂比較大聲,加上d 人被逼大聲講嘢,所以比較嘈。先叫杯Latte $40,非常有水準,咖啡同奶香味兩者兼具,而且好平衡,絕對唔係hea你,同附近嘅coffee shops 有得鬥。我自己喺門口已經決定叫 breakfast burrito $110,呢個喺Oolaa 食過覺得好正,想試下呢間點。薄薄嘅餅皮,包住炒蛋、煙肉、salsa、牛油果、同埋豆。炒蛋生熟啱啱好,加埋牛油果嘅creamy,又有煙肉嘅脆,salsa 嘅refreshing,最驚喜係平時我覺得係負累嘅豆,竟然係粒粒分明有咬口,好新鮮。呢個集多種唔同口感嘅材料一身,非常有層次,而每種都高水準,絕對驚喜之作。屋企樓下有佢,唔使再去Oolaa lu.跟住開始偷食,先係家姐嘅Avocado Smash $95. 基本上就係牛油果醬撻落多士度,另加兩塊煙肉。但係佢每樣材料都fresg - 多士同煙肉都係脆嘅,而牛油果醬加入咗檸檬酸味,啱啱中和煙肉嘅油同鹹,真係正。跟住媽咪嘅Big Breakfast $145。一
跟住媽咪嘅Big Breakfast $145。一上,咁多嘢嘅?除咗menu 有提嘅牛扒煙肉腸蛋多士番茄同茄汁豆,仲有蘑菇薯餅同菠菜,係咪傻架?不過,佢塊牛扒真係麻麻地,未至於韌但一d 都唔嫩滑。我覺得不如冇咗仲好,反正冇咗佢,碟嘢都依然係超多嘢食。煎蛋都算好嘅,不過叫咗over easy,嚟咗 over medium,好彩蛋黃都仲係流心。其他冇試唔評。
老豆食素,所以叫咗 Corn Fritters $110,而將原本撈入去嘅三文魚另上俾我哋。三文魚正常冇乜驚喜,個corn fritters 係粟米粒造成嘅餅,夾住牛油果醬,番茄,芝士,上面仲多咗隻menu 冇寫嘅poached egg,睇落好靚,我就淺嚐咗d 粟米幾甜幾多汁咁,唔係太多嘢可以講。
總括嚟講,水準非常高,以百零蚊嘅價錢,絕對超值,可以經常encore。(可惜架車俾人抄咗牌)