2019-10-01
日期:9月28日人數:3人一家三口再到去石門搵嘢食。上次路過呢間冰室,覺得佢裝修好似唔錯,人氣亦都幾旺,就諗住今次專程嚟試吓,但同期望有d落差。我哋嗌左一個常餐,同一般差不多,裏面有豬扒公仔麵(我哋轉左通粉)、黑松露醬炒滑蛋、多士同埋一杯熱飲。另外點左個脆脆豬仔包餐。最後見餐廳外邊寫住火焰炒牛河,咁就叫咗一碟乾炒牛河試吓得唔得 (另加$3有杯凍檸茶)。豬扒係有煎過嘅,但係就太多肥,仲有唔少骨,所以其實無咩肉食。黑松露醬炒蛋多士屬於正常水準。而豬仔包只可以話一一般般,比起好食嘅奶油脆豬差左起碼一個level。乾炒牛河配料多,炒得都算幾香,但油份比一般乾炒牛河多,整體唔算突出。一家人一致覺得,以一個標榜冰室的茶餐廳來講,食物質素其實不如期望。後來我哋諗住試埋咖喱魚蛋,見佢$10有8粒咁平,就買咗$10。估唔到有驚喜,咖喱汁好香,魚蛋亦都頗為彈牙,亦冇話好多粉,絕對係抵食嘅。我哋見到魚肉燒賣都好大粒,但因為太飽,所以無試到。餐廳裝修係行懷舊風格,但係座位偏細,我哋覺得坐得偏窄,唔算舒服。餐廳位置幾方便就喺石門地鐵站外面,行1分鐘就到。
人數:3人