2017-02-01 3263 views
觀塘再多1間日式火鍋放題原本都幾開心。鄰近農曆年長假,一行十多人來個開心團年午市放題,早已訂位及付訂金。裝潢格調溫和,用的餐具很日系是木製的。我們叫的是$198/人的和牛放題,限時60mins。4人1枱,1人1鍋。我哋枱的,分別叫咗千夜鍋(一啲魚味都無嘅清湯),甘露鍋(壽喜燒似的),美肌鍋(豆腐鍋咁)。飲品種類多,除罐裝汽水,茶外,另外仲有熱茶,甘蔗汁,雜果賓治等自己斟。坐底不久,先送嚟1牛2豬。1碟大概8片,好快食完便再下單來2碟。可惜等咗10mins仍沒有牛肉上枱,枱上亦已無嘢食,嚟食放題,當然“以牛為主”啦,只能夠一催再催侍應。第二輪2碟牛剛上枱便再下單4碟(怕又等得耐),皆因得60mins真係好趕。賣相跟頭2碟和牛比,感覺似次等價貨了。2碟牛好快滾完,時間大概8mins,那4碟牛還未有,又催,枱上又再次無嘢食。無奈地先食甜品,有4款口味的haggendaz雪糕都幾正,但真係要花時間,花更多的氣力去“筆”,雪糕真係雪得好硬。花盡九牛二虎之力後,“筆”得少少便返埋位,牛未見,真係有啲忟,再催就有了,暨且侍應提我哋last order時間,唯有再叫4碟嚟。再不久侍應遞上帳單叫我哋埋單
,再催就有了,暨且侍應提我哋last order時間,唯有再叫4碟嚟。再不久侍應遞上帳單叫我哋埋單,畢竟我哋一行十多人,帳單都要望真下,果然計算錯誤,佢哋搞。臨最後3mins,last order的4碟牛終於上枱了,已知差不多夠鐘,張單又未搞好,好努力好快滾兩滾便入口。同枱戰友作戰夠了,侍應收鍋收碟都可接受。但我仍在食緊滾緊之際,侍應竟強行收我的鍋,真不得不開口發聲
。時間又未夠,單又未埋好,牛仲滾緊,啲牛唔到最後一刻唔上枱,畢竟3mins要滾4碟牛,我哋都等牛等得耐,通融5mins都唔得咩?強制要我哋浪費食材,變得我哋係大嘥鬼,講不通。侍應一直講:“出面仲有人等位。”我夠知有人等位啦,問題單又未埋好,又未完全夠鐘,我哋仲滾緊牛,又唔係霸住張枱吹水唔走嗰隻。學劉華金句話齋:“今時今日咁既服務態度點得架~”
和牛
2017-01-26
$208 (Lunch)
和牛
  • 日式火鍋