2020-02-23 79 views
2020年2月1日 星期六終於嚟到二月份,雖然一直都喺度放假,不過受到環境影響,心情都好似麻麻哋,好彩我有個體貼嘅女朋友,今晚帶咗我去觀塘食飯,佢話有一間鐵板燒網上面好多人都推薦入到去發現位置唔算太多,因為分開咗一間間房,每間房都大約有八個座位左右,有一位師傅係好大塊鐵板上面燒食物,私隱度好高我地選擇左要呢個餐,貪佢咩都有,而最重要係有得食龍蝦同和牛,好期待師傅會燒成點等左一陣食完沙律師傅就拎好左材料出嚟準備燒,見到全部材料都好新鮮,特別係隻龍蝦,仲係好生猛,師傅就即刻燒左佢先由於燒既過程實在太吸睛,我都無用相機拍低精彩時刻,只係影到製成品燒活龍蝦,龍蝦切成一細細舊,令到每個部位都燒得好平均,而且表面仲有龍蝦膏包住,所以每一啖食落都充滿龍蝦味,調味剛剛好之後有燒銀鱈魚,少少地份量岩岩好,魚肉好嫩滑,但係外皮又好脆,係屋企完全做唔到呢個效果,再問師父點樣燒嘅時候,師傅話唔好不斷反轉條魚,要燒好一邊先再反轉另一邊,咁就可以鎖緊魚肉但又做到外皮脆嘅效果之後係非常邪惡嘅鵝肝,一見到好大舊嘅時候心諗會唔會好滯,但係同麵包一齊食嘅時候又唔會覺得太油膩,可能麵包已經吸收晒鵝肝嘅油份,兩樣一齊食又出奇
2020年2月1日 星期六

之後係非常邪惡嘅鵝肝,一見到好大舊嘅時候心諗會唔會好滯,但係同麵包一齊食嘅時候又唔會覺得太油膩,可能麵包已經吸收晒鵝肝嘅油份,兩樣一齊食又出奇地配合

跟住有炒時令野菜,分別有冬菇、蘆筍同埋紅椒,蘆筍同紅椒炒得好爽脆,而冬菇就仲可以保留佢嘅水份

之後就有好大塊嘅鵝肝,原本以為咁大塊鵝肝會好油膩,點知同麵包一齊食落口又完全冇呢個感覺,可能係因為麵包吸收晒鵝肝嘅油份,冇諗到呢兩款食物又幾配合

跟住頭先師傅煮龍蝦嘅龍蝦頭整成麵豉湯,所以成個湯底都充滿着龍蝦味,飲落去又唔會覺得太鹹,味道啱啱好

最後有和牛炒飯,每一粒飯都炒得好分明,唔會黐住,而且每一啖都食到和牛同其他配料,感覺上其他配料仲多過飯添

以為就咁完結,點知原來仲有甜品,就係焦糖多士,冇諗過多士可以咁樣煮嚟食,仲可以配埋雪糕一熱一凍,口感好豐富

雖然價錢有啲貴,但係好多謝女朋友有咁好嘅介紹,呢一餐食得好滿足
2020-02-01
$1250 (Dinner)