2025-01-25 0 views
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗朋友想食韓式炸雞,我哋去咗最多韓國餐廳嘅金巴利道搵食,行咗一陣都未諗到食邊間,就繼續行,行到去比較細嘅金巴利街,見到呢間舖面係黑色金色嘅韓國餐廳好吸引眼球,望完 menu 感覺唔錯,就入去試吓!朋友要食炸雞,就一定會叫,就由佢發板,我自己覺得呢幾日,夜晚都凍凍哋,想飲個暖笠笠嘅湯,就叫咗個參雞湯。🍴參雞湯($158)其實仲有其他湯揀嘅... 例如豆腐湯、泡菜湯、牛肉大醬湯,但睇開我社交平台嘅人都知,我都會煮D 韓國嘢食,呢類嘅湯我都煮到,就梗係揀我唔識整嘅參雞湯啦~ 個湯先上,非常熱辣辣,湯底有種黏黏嘅膠質感,用筷子一夾,直接骨肉分離。先試咗個湯,飲落去口感比較厚身,有種濃郁嘅感覺,但個味唔會調得好鹹(或者可能佢根本冇再落調味),就係似雞湯原味直出,比起用調味搭夠嘅,真材實料好多!雞肉非常嫩滑,連雞胸肉都唔會嚡,最勁嘅係,佢連雞骨都煲到軟化咗,即係除咗比較大嘅雞骨外,其他係可以食埋!最靚笑係,我食雞翼位,係根本攞唔返舊骨出嚟,一咬已經食埋!呢種連骨都煲到可以食嘅狀態,我響韓國食都未遇過~ 呢個湯好正!🍴半半炸雞 (有骨) ($238)食
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴參雞湯($158)

參雞湯
🍴半半炸雞 (有骨) ($238)
炸雞我自己比較鍾意食有骨,雖然會麻煩D,但會好味D。個參雞湯差唔多食完,個炸雞就嚟,時間啱啱好!今次揀咗紫菜脆脆炸雞,同埋青陽辣椒 Mayo炸雞炸雞份量足,先試紫菜脆脆炸雞,我暫時未響其他店食過呢隻味,上面有幾塊炸脆咗嘅紫菜,好香口,我揀咗食放響面嘅雞翼,一咬落去,雞翼面嘅味料同紫菜碎跌到一檯都係😂 個皮炸得夠香脆,雞肉夠滑(咁雞翼係好難唔滑嘅),好惹味,正!食完餐飯會見到檯面係 tasty 式摎挍,因為一檯都係碎,但係會好開心!跟住試青陽辣椒 Mayo炸雞,mayonnaise 本身已經好邪惡,混入咗青陽辣椒嘅mayonnaise 辣得好過癮,係魔鬼級嘅誘惑,不過,如果你係唔食得辣嘅,就唔好揀呢款,因為算係幾辣嘅~ 呢款揀咗雞胸肉食,雞肉好juicy 嫩滑,亦都好入味,掂👍
半半炸雞 (有骨)
因為食炸雞點都想飲凍嘢,我又唔係啤酒人,而對於罐裝汽水同韓式忌廉鮮奶呢類缺乏興趣,就試吓佢嘅 ade series~
🍴梅子梳打($28)🍴西柚梳打($28)
兩款梳打都幾好飲,雖然冇原粒嘅梅子或者新鮮西柚響入面,不過味道夠濃,唔會淡茂茂,配炸雞真係一流!
埋單嘅時候,覺得嗰個係似老闆嘅韓國人,我忍唔住問佢個參雞湯煲咗幾耐,點解可以煲到連雞骨都溶化咗?🤔老闆係一口流利英語,話個湯係煲咗6個鐘以上,同埋用咗一個傳統做法(當然冇話我知),所以雞肉好易離骨,同埋佢哋見到有太大嘅骨都會攞走咗,呢種秘方可能就係佢哋獨有呱~

成餐飯食得好滿足又開心,所以大家去韓國街搵食,都可以試吓行去偏離大街嘅小街入面,可能會有驚喜!
$250 (Dinner)
參雞湯
半半炸雞 (有骨)
  • 半半炸雞(有骨)