2013-11-02
1982 views
第一次去L Place係上年喺印尼餐廳1968既生日飯,之後前後去過三次L Place既不同餐廳,每次既印象都唔錯。上次中午飯時間,中環跟平時一像都係咁多人。上到去18樓既韓國餐廳JANG,服務生叫我們留低電話,說大約半個鐘之後至知有無位,有位再打比我地。我們本身已打定輸數未必有得食。誰知,離開了大約十分鐘,已經有人打黎話有位。奇怪的是,入去到眼見有不少空位置,亦沒有留座標示。那為何一開始不讓我們進來呢?就算是要等一會,是不是都可以通知一聲等位時間不會太久,省回我們來回的時間呢?雖然一開始因為這件事有些不爽,但當開始揀食物時,已經開始消氣Lunch set $128 至 $168, 包前菜拼盤,泡菜,主菜,和甜品。點餐後不久,前菜拼盤和泡菜便來了!前菜拼盤總共有五款。泡菜比想像中辣,但還可以接受第一個主菜是韓式牛肉石燒飯 $148 (9/10)好鐘意石燒飯的牛油香味,令成個飯好香囗! 細心的是,半熟蛋放在飯中間,更容易將蛋攪匀。好香的牛油味,加上蛋,令到啲飯好滑,配埋韓式辣醬,好味!第二個主菜是香辣泡菜豚肉豆腐湯 $138 (7/10)相比起石燒飯,這個湯比較無咁惹味。雖然看上顏色好紅
雖然一開始因為這件事有些不爽,但當開始揀食物時,已經開始消氣 Lunch set $128 至 $168, 包前菜拼盤,泡菜,主菜,和 甜品。
點餐後不久,前菜拼盤和泡菜便來了!
前菜拼盤總共有五款。泡菜比想像中辣,但還可以接受 第一個主菜是韓式牛肉石燒飯 $148 (9/10)
好鐘意石燒飯的牛油香味,令成個飯好香囗! 細心的是,半熟蛋放在飯中間,更容易將蛋攪匀。好香的牛油味,加上蛋,令到啲飯好滑,配埋韓式辣醬,好味! 第二個主菜是香辣泡菜豚肉豆腐湯 $138 (7/10)
相比起石燒飯,這個湯比較無咁惹味。雖然看上顏色好紅,但也不算太辣,但到後來會愈食愈辣,不好辣的朋友便免了。而食材上,豚肉是腩肉,肥肉較瘦肉多,但整體上尚可。 最後是 甜品!是小小的香芋雪米磁!做飯後甜品不錯。如果可以大少少,或者多一粒便好了!不夠吃喔!