2018-07-01 73 views
上星期日全家出動一齊去食炸雞 😍😍😍 雖然係熱氣,但可以試到唔同花款嘅炸雞款式真係滿足嘅~其實最想試嘅鹹蛋炸雞最後因為只有套餐嘅關係冇點到,有機會一定會為咗佢返黎。😎 強烈建議大家如果鍾意食嫩滑啲嘅炸雞就嗌有骨嘅雞肉啦,感覺連骨位比較冇咁容易乾太陽芝士炸雞 ❤️ ($198)冇得食鹹蛋炸雞嚟到點都有食番啲鎮店菜式嘅~雖然全家除咗我之外好似都冇乜邊個好芝士 T^T 中間香脆嘅農夫包獲得全家嘅讚賞。麵包中間載住水牛芝士、車打芝士、同秘製芝士醬,堪稱「芝士三重奏」🤗 不過芝士蓉宏觀份量就唔系真係咁多,而且好快就凝固 🙈 如果麵包同雞兩樣嘢都點佢食嘅話其實係未必夠分的。雞件加咗 basil leaves 作為芝士以外最濃艷嘅主調,清清哋但未至於淡口。韓式炸雞最特別嘅地方應該係炸得好乾身,完全唔會滲油,呢度嘅雞件都係一樣。蜜糖芥末香蔥炸雞 ❤️ ($155/7件有骨)其實越試得多炸雞越嚟越欣賞甜味嘅組合。蜜糖芥末呢個配搭幾乎從來都唔會難食。我覺得佢地隻醬其實偏少芥末添,但就有種清新嘅酸味 (?) 醬汁份量好多,可以不斷 double dip 都仲有剩。香蔥嘅作用反而唔大,冇只係裝飾用途(?) 其實我

太陽芝士炸雞 ❤️ ($198)

太陽芝士炸雞

蜜糖芥末香蔥炸雞 ❤️ ($155/7件有骨)
其實越試得多炸雞越嚟越欣賞甜味嘅組合。蜜糖芥末呢個配搭幾乎從來都唔會難食。我覺得佢地隻醬其實偏少芥末添,但就有種清新嘅酸味 (?) 醬汁份量好多,可以不斷 double dip 都仲有剩。香蔥嘅作用反而唔大,冇只係裝飾用途(?) 其實我個得呢個 Combination 可以試下真係落埋青蔥喎~😋 中韓合璧正

蜜糖芥末香蔥炸雞

煙燻炭燒焗雞 ❤️ ($135/7件)
父親大人第一個表明話煙燻味其實唔夠明顯,焗雞冇咁熱氣系真嘅,但相比起味道分明嘅炸雞佢就顯得平平無奇。呢款雞件主要係依賴隻重口味 BBQ 醬做調味。有啲 Ruby Tuesday 嘅 feel, 似西式多過韓式嘅煮法

煙燻炭燒焗雞

煙肉年糕串 (辣/唔辣) ❤️ ($58)
年糕串細路指明要嗌 😁 其實望落係咪好似平日早餐食嘅爆多甜醬辣醬腸粉呢 🤗 不過佢哋貼心地有唔辣版嘅年糕俾唔食得辣嘅人 👍 不過啲調味醬嘅份量真係驚人,我覺得有點兒落得太多了😂 不過年糕整得真係夠淋唔會似橡膠呢點佢地都做到嘅

煙肉年糕串

凱撒沙律 ❤️ ($80)
沙律媽咪指定要嗌令大家可以有菜食 😅 初初擔心份量會好少,好彩最後其實都 OK, 雖然只係簡單嘅凱撒沙律,冇咩配料,但四個人 share 絕對冇問題
太陽芝士炸雞
蜜糖芥末香蔥炸雞