2018-07-04
最近朋友生日 , 有啲朋友提議 去韓舍 食海鮮鍋 ,原來韓舍 出咗 新穎的 韓式宮廷海鮮鍋。嗰日我們去到 旺角 韓舍, 未到晚餐時間,門口已經有一群食客正在排隊等位, 非常熱鬧。 我們都等了一會,便可安排入餐廳 用膳, 享受 這個 韓式宮廷火鍋。我們安排坐下後 便點了一個韓式宮廷火鍋, 很快侍應就遞出 非常 壯觀 的宮廷火鍋 一大盤, 要用兩個 gas爐 然 點著, 原來 侍應先將 火鍋食物放在盤内 安置好在枱上, 最後先將 濃沃的豬骨湯 倒入 火鍋盆裡面再 冚蓋煮15分鐘。我見火鍋盆內 的龍蝦 生猛到紮紮跳, 有巨蟹 ,大隻的扇貝 ,夾口的鮑魚,鲜味的 海蝦 , 還有 清甜的 粟米, 薄切片的 蘿蔔, 新鮮的蔬菜。 每款海鮮份量 足夠 , 入口新鮮彈牙,而且 裝潢壯觀, 同朋友一邊唱聚 ,一邊享受佳餚 ,朋友都食得很開心。
我見火鍋盆內 的龍蝦 生猛到紮紮跳
, 有巨蟹 ,大隻的扇貝 ,夾口的鮑魚,