2016-05-02 391 views
近年韓流襲港, 好多韓式食店相繼出現, 早前我地去了位於銅鑼灣的喜來稀肉食晚飯.一踏入店內, 見到一條長長樓梯. 而在當眼位置見到近期大熱的韓劇<太陽的後裔>的紙牌, 原來同劉大尉合照, 並放上facebook, 可以得到飲品一杯.上到樓上, 怖置簡單為主, 我最鍾意位與位之間夠寛闊, 不用迫着食飯, 這樣舒服好多.坐下後, 店員先奉上三款前菜, 包括泡菜, 洋蒽, 豆醬芽菜, 可惜其中兩款是辣, 不太啱我食. 另外有生菜, 芽菜湯. 這些全部可以無限添加.也有三款醬汁俾客人點肉時用.這裡的種類不太多, 主要以牛肉和豬肉為主. 熟食就有湯, 水冷麵等.我地兩個都是愛食牛肉, 所以點了其中幾款, 包括真雪花牛肉, 喜來稀肉, 調味牛護心肉和牛舌.真雪花牛肉.牛肉色澤是偏粉紅色, 而且雪花分怖好平均, 非常靚.第一時間燒來食.牛肉非常鬆軟和嫩滑, 這個就甘食不點醬汁, 原汁原味已經好味, 牛味不會太重. 喜來稀肉.上枱時已被佢的賣相所吸引, 卷成一朵玫瑰花.這個牛肉非常薄身,所以好快就熟. 即使食全熟的我, 也唔會覺得硬和乾.這個口感和真雪花牛肉不同, 多一點口感.牛舌.我

一踏入店內, 見到一條長長樓梯.
也有三款醬汁俾客人點肉時用.

真雪花牛肉.
真雪花牛肉
牛肉色澤是偏粉紅色, 而且雪花分怖好平均, 非常靚.

第一時間燒來食.
喜來稀肉.
喜來稀肉
上枱時已被佢的賣相所吸引, 卷成一朵玫瑰花.

這個牛肉非常薄身,
所以好快就熟. 即使食全熟的我, 也唔會覺得硬和乾.

這個口感和真雪花牛肉不同, 多一點口感.
牛舌.
牛舌
我自己好鍾意食牛舌, 所以每次食燒烤必定點.

這裡的牛舌是薄而大片.
牛舌帶點咬口, 但唔會過硬, 我會點醬汁一齊食.
調味牛護心肉.
平日燒烤, 較少食到牛護心肉, 所以點來試下.

這個和其他牛肉好不同, 一燒就已經聞到好勁的牛味.
相對於雪花牛肉和喜來稀肉, 牛護心肉最有咬口, 口感十足, 但又唔會過硬,而且牛味最濃郁.
一口氣食了多款肉類, 要飲湯中和一下, 由於我唔食得辣, 所以點了青口湯.
青口湯
上枱後, 試了一口湯, 我發覺原來這個青口湯也是辣, 感覺似胡椒湯, 幸好還算可以接受.

青口的數量也不少,
有成十二隻.

青口肉質幾彈牙和爽口, 愛食青口的朋友可以一試.
Type of Meal
Dinner