2024-02-08 19 views
黃埔越嚟越好玩,呢日同朋友嚟到黃埔地鐵站附近嘅一間地道韓式餐廳,老闆娘嘅韓式英文上場,非常之nice。首先來一個今期嘅推介--醬油蟹,呢個絕對係我最鍾意嘅韓式食物,今次老闆娘做咗個優惠㗎,你估下幾多錢呢?就係68蚊,你有冇聽錯嘅係68蚊咋,係我喺香港食個最平嘅醬油蟹。有新鮮入味的蟹肉同埋黃色嘅膏,撈埋啲紫菜飯好似到咗韓國咁,非常之enjoy。一次嚟到梗係食埋嗰韓國特色烤肉啦,有abcd餐可揀,揀咗A餐,呢個Set A的主要原料係烤五花腩、辣醬烤五花腩和烤豬頸肉,仲有芝士,泡菜同埋蓮藕和銀耳。以為泡菜就咁食,原來唔係㗎,老闆娘親自過嚟教我哋點樣食,原來都可以攤開燒,咁我自己就覺得燒完之後冇咁辣,配埋啲肉呢又冇咁油膩,非常之好。另一樣韓式好物就係人參雞,今次亦一次過品嚐埋,好滿足👍👍