每逢午餐時間已過、而晚餐又預咗要早食嘅話,都傾向嚟個輕食下午茶頂肚。輕食嚟講,呢間越蘆就係其中一個選擇,佢嘅湯河對我嚟講可以話係啱啱好頂肚又唔會太飽。今次食嘅係順化香茅豬扒湯粉配鮮雞湯,豬扒同湯粉係分開上,唔會令到豬扒俾湯浸淋曬,keep到豬扒嘅熱度同香脆口感。豬扒口感非常好,外脆肉嫩,唔鞋唔韌,入口易咬味道好。佢嘅湯粉除左粉外,仲有芽菜、蔥絲、乾蔥同九層塔。精萃係佢嘅湯底,平時我食麵多數唔飲湯,但佢嘅湯係其中一間我會一啖麵一啖湯咁食,而且飲完唔口渴。另外,佢仲有一碟仔嘅辣椒同1/4個青檸跟上,等你可以根據自己喜好調味。飲品方面都算多選擇,今次飲左熱話梅咸桔水,底係柑桔蜜,再加左一個青檸同一粒話梅,酸酸甜甜好醒胃,記得要攪匀先飲。餐廳多卡座位,坐得都算舒適。有一排嘅燈係用越南斗笠做裝飾,但得一排咁多,唔爹唔吊咁。

順化香茅豬扒湯粉(鮮雞湯)
熱話梅咸桔水
順化香茅豬扒湯粉(鮮雞湯)
熱話梅咸桔水