2017-06-23 11096 views
上年舅父生日我同老公,表弟揀左間西餐同佢慶祝,結果被佢地邊食邊挑剔😅我地決定以後同長輩們食飯都係揀返中菜,唔駛驚又俾佢地彈。🙈今年我地揀左呢間位於太子嘅鳳城酒家。鳳城酒家係一間順德菜館,亦有好多款出名嘅粵菜。我地早一個星期已訂枱亦訂了三款需預訂嘅菜式: 金錢雞,家鄉釀鯪魚同八寶鴨。另外我地點左小炒皇,瑤柱冬茸羹同一個菜。由於每碟小菜嘅份量都好多同埋已準備蛋糕飯後食,所以我地一行7人叫左6樣就已經好夠食。😁鳳城太子店因為係老店所以裝修都比較舊式,裝修,升降機同樓梯都好有老派酒家嘅風味。😆菜式比較特別,八寶鴨好大隻,涵料好多鴨肉煮得好軟腍,長輩們都可以不費力地享用。金錢雞其實我地都唔清楚果名嘅由來,只食得出完全冇雞肉成分。😂家鄉釀鯪魚好好味,外層香脆,鯪魚肉富有彈性,媽媽同舅父都好鍾意。👍其他小菜味道都唔錯,最後贈送綠豆沙係成鍋上。😋今次同長輩食飯終於冇人投訴,下次我地約佢地開餐都係揀中菜穩陣。😁

2017-06-23
$270 (Dinner)
Celebration
Birthday