2016-08-18
屯門喱間大阪章魚燒,係被著名blogger同飲食男女介紹過之後,就紅得好緊要。呢間鋪頭既位置其實完全唔方便的,即使你搭主要鐵路去到屯門西鐵站,你都仲要再搭輕鐵幾個站去到澤豐落車,然後再行大約七分鐘左右,係一間極唔顯眼既小商場地鋪入面會見到。而你去到一定會知係邊間,因為得佢係咁多人排。小商場地鋪無論內外都係完全冇冷氣的,而由於呢間鋪其實幾講究,唔肯因為多客等就燒得快,但同一時間只會燒兩板章魚燒(我估係鋪位限制),於是就人多兼且慢,等既時間就長。我地閒人五點左右去等,都足足等左差唔多35-40分鐘先買到一盒。食落又點呢?多人排係有道理的。普通你係街邊食到既十蚊章魚燒,大概有四個特點:(1) 皮軟而無味; (2) 內裡粉漿感覺仍在; (3) 章魚極細; (4) 似食調味醬多過章魚燒。無他,同一種料理,即使係一粒小小既章魚燒,當係材料同手工上講究的話,佢係可以變成另一種完全唔同既境界。我成日都同自己講,食平野還食平野,千其唔好比佢佔領左你既靈魂,就算係平野,你都要搵好食既平野。平時生活已經慘了,呢方面一定要善待自己。講返呢粒章魚燒,佢有分四種味:原味、蔥味、明太子味同蟹子味。我地叫左明太子同蟹
食落又點呢?
講返呢粒章魚燒,佢有分四種味:原味、蔥味、明太子味同蟹子味。我地叫左明太子同蟹子。首先粒章魚燒既特色係,佢係有少少脆口,唔會有果種生粉漿既感覺,而且外皮係有一陣燒烤味,即係你會食到佢真係一粒章魚「燒」。內籠舊章魚係十分大舊,但由於粒野本身都整得大,兩者係比例上既配合又剛剛好。從圖中可見,佢地比配料係絕不手軟的,而我個人喜好就覺得蟹子好食過明太子(其實兩者都係好食的)。
價錢方面,佢係比普通街邊既章魚燒貴的,大約22蚊4粒,於是一盒就44蚊左右。但總體來說,以今時今日既物價同佢既質素,我會覺得係合理的。8粒一定夠飽一餐。人一世物一世,如果你短期來都唔會飛日本去食正宗既章魚燒,你可以去屯門試下(網上話蔥味有驚喜)。