2013-06-26 111 views
啱啱返咗大陸山區做嘢成個星期咁滯,除咗返番入縣城外,晌啲小鎮小鄉例牌無啖好食,其實佢哋啲嘢唔差,只喺小弟唔嗜辣,唔多啱口味啫。一向晌回港當晚,都會食番餐好,正正就跟幾個食友約好依晚,嚟金牌小龍試試菜,幸好,航機無延誤(內陸航機延誤喺幾平常事),準時赴會。金牌小龍晌國內唔同省市都有不少分店,如廣州、深圳、北京、重慶、成都、福建……,而晌香港,銅鑼灣分店結業後,現只剩尖沙咀The ONE及新蒲崗Mikiki兩家分店。小弟之前未嚟過,所以,對其出品甚有興趣,今晚,就讓小弟風塵僕僕趕返嚟會一會依條過江小龍。一到店家門口,已擠滿唔少人等位,頗墟撼,幸得食友一早事事安排好,令小弟近乎撓埋兩手等食呀。室內裝潢簡約骨子,淺啡配杏色為主調,一室燈光柔和,餐廳中間喺一排又一排組合式二人枱,方便按人數多少變動,而最得歡心應該喺兩側嘅卡位,椅背較正常高出好多,更加不被前後食客騷擾,可惜就容納唔到我哋6個人咁多。翻一翻餐牌,印刷好精緻,每款食物有晒編號、價錢,食物名稱有齊中英日文對照,兼且圖文並茂,令人睇落非常清楚。整個餐牌,大致分為11類:點心類、小食類、餛飩類、特色小炒類、蔬菜類、湯類、拌麵類、湯麵類、炒飯

,可惜就容納唔到我哋6個人咁多。
翻一翻餐牌,印刷好精緻,每款食物有晒編號、價錢,食物名稱有齊中英日文對照,兼且圖文並茂,令人睇落非常清楚。整個餐牌,大致分為11類:點心類、小食類、餛飩類、特色小炒類、蔬菜類、湯類、拌麵類、湯麵類、炒飯類、特色甜點類、酒水
。每一類都三五七樣或十多樣,所以都令人幾心猿意馬,總喺樣樣都想試!此外,補充一啲參考資料:茶位$7,另收加一,而切餅費每個$100,開瓶費每瓶$150。點菜好簡易,剔好張點菜紙,交番比侍應就可以!

先講講點心類,一共有17款之多,我哋揀咗其中4款一試:蟹黃小籠包、香菇花素蒸餃、韭王鍋貼及筒仔米糕。當然仲有其他款式想試,如蔥燒包,只好留返再嚟再試。

蟹黃小籠包 $66(6個)
小籠包放晌墊有白布嘅蒸籠內,代替慣常嘅花餅紙,環保之餘減低被紙黐住嘅影響。外皮感覺有啲厚,所以夾起時個小籠包未有吊湯之狀,雖然標榜有19摺以上,但驟眼所見,摺紋未見幼細。不過,咬開依然挺爆汁,以豬後腿肉做餡,味道鮮美,唔肥膩,口感唔錯
,略嫌蟹粉味未夠突出,有啲似有還無嘅感覺。
蟹黃小籠包
香菇花素蒸餃 $48(6個)

外型摺得幾靚,餃邊摺紋清晰,而外皮下隱約透出翠綠。顧名思義,內餡包括菇及菜,最欣賞喺菇粒同菜末都刴得幼細
,食落感覺爽口清香。
香菇花素蒸餃
韭王鍋貼 $39(6隻)

一底6隻嘅鍋貼煎得香脆,內裡填滿豬肉及韭王,比例啱啱好,既有肉香,又有韭王清爽,怪唔之得喺店內嘅「金牌」推介。
韭王鍋貼
筒仔米糕 $28

台灣地道小食,筒仔米糕外型圓碌碌,因為好似竹筒飯咁,以竹筒做模蒸煮而成,賣相亦頗精緻。米糕其實喺糯米嚟,加入冬菇粒、蝦米、肉碎,加點滷汁蒸煮,米糕煙煙糯糯,伴點甜辣醬,又真喺幾好食
筒仔米糕
菜肉餛飩湯 $35
跟住要試喺餛飩類,依個類別有6款,分別喺菜肉(或蝦肉)餛飩湯、乾拌菜肉(或蝦肉)餛飩、菜肉(或蝦肉)紅油抄手,我哋試咗個較清淡嘅菜肉餛飩湯。一客有6大粒,餛飩皮挺薄,入口幾滑溜,菜多肉少,所以入口較為清淡。不過,個賣相真認真麻麻,清湯底,加幾條粗紫菜絲、蛋絲。
菜肉餛飩湯
三杯雞 $58

唔好淨喺諗住金牌小龍得點心、麵食,特色小炒亦唔少,10款小炒中睇中三杯雞,因為都喺一款出名嘅台灣菜。很認同食友嘅描述,雞件食起嚟既滑且嫩,而且,味道濃郁惹味,值得推薦嘅小炒
三杯雞
炸醬拌麵 $33
拌麵類一共有5款,包括台式擔擔撈麵、台式麻醬撈麵、蕃茄蛋拌麵、油蔥拌麵、炸醬拌麵,款款都喺$33碗。麵嘅份量確實不少,幾個人分享就最多不過。將麵條跟炸醬、青瓜絲、蔥粒拌勻,入口感覺濃香嘅肉燥中有點點清爽,麵條柔滑,掛滿醬汁夠晒滋味
炸醬拌麵
蕃茄蛋伴麵 $33
又喺另一款適合夏天嚟食嘅開胃伴麵,其實唔晒多講大家都領會到個味道,酸甜甜嘅蕃茄蛋倒得滿滿,蕃茄味酸香鮮活,蛋亦炒得唔老身,食完更開胃!
蕃茄蛋伴麵
今晚,小食類、蔬菜類、湯類、湯麵類、炒飯類依幾款就無嗌到,其實一樣有好多選擇。去到尾聲,自不然輪到特色甜點類,一口氣點咗3款齊齊分享。

迷你豆沙包 $27(3個)
一籠3個豆沙包,的的骰骰,不厚不薄嘅外皮包住滿滿嘅豆沙餡,豆沙味道清香不俗,又唔太甜,不過小弟都喺當佢喺個包點大於一件甜品
迷你豆沙包
迷你芝麻包 $27(3個)

再嚟就輪到迷你芝麻包,又奇怪喎,個芝麻包咬落個包身比個豆沙包鬆軟,而且啲芝麻餡炒得頗香,所以,今晚鍾意個芝麻包多啲。
迷你芝麻包
赤豆鬆糕 $28
反而小弟對鬆糕類就麻麻,唔喺唔食,只喺唔會主動揀啫。講開赤豆,曾經有個小小美麗誤會,誤以為喺赤小豆,查實喺紅豆。鬆糕食起嚟煙煙韌韌,完全跟我哋廣東嘅鬆糕喺兩樣嘢,內裡散佈清甜紅豆,至於糕面嘅紅紅綠綠,有啲會用紅、綠青瓜,有啲會用紅、綠櫻桃嚟做,不過裝飾大於味道。
赤豆鬆糕
酸梅汁
原價$14,依家推出震撼價$9,足足打個65折
,非常之抵,無理由唔嗌番杯啫,此外凍、熱豆漿、凍檸賓都喺做緊震撼價。雖然賣$9,一樣斟得大大杯,酸梅味唔錯,又凍凍哋,份外清爽!

綜觀今餐晚飯,水準屬OK之上,只喺部份食物有啲參差,未達期望,或者食嚟覺得有啲普通。不過,以尖沙咀,仲要晌大商場之內,覺得價位上仍相對便宜,服務又唔錯,若揀正卡位又好坐,所以,鬆手少少俾個笑面佢
。故此,如果想嚟到食得稱心,就先參考一眾食評篩走一啲味道或款式都較為普通嘅菜式喇!
Type of Meal
Dinner