2019-11-11 754 views
本人到尖沙咀都幾鍾意到I-square 食飯,貪佢近地鐵站不怕風吹雨打有戲院又相對少人。餐廳既座位非常寬敞,唔會同鄰座太近可以靜靜傾計。蒜泥白肉$52好重蒜同辣味,薄薄既白肉有肥有瘦可以點到好多醬汁。台式擔擔麵$38好濃味好重麻醬味,我本人本身偏愛麻醬味濃既擔擔麵所以非常滿意。酥炸黃花魚$62本身都鍾意食黃花魚,有清蒸同酥炸,外面比較少見酥炸的大魚,就點左呢個。非常喜愛,炸完後內裡的魚肉依然非常滑,唔洗點醬都好好味。蟹皇小籠包$48小籠包皮薄煙靭,不易破爛,但小籠包唔夠熱唔夠多汁,湯汁無乜蟹皇鮮味,比較失望的菜式。
蒜泥白肉

蒜泥白肉$52
好重蒜同辣味,薄薄既白肉有肥有瘦可以點到好多醬汁。
台式擔擔麵

蒜泥白肉
台式擔擔麵
酥炸黃花魚
2016-09-20 1975 views
行完街朋友問我想食咩?個下非常想食上海菜,特別係小籠包朋友聽到後就帶左我去一間叫金牌小龍既中式餐廳,位於尖沙咀the one上位等位的人都幾多下,好不容易坐到入去,當然第一時間點番個多汁小籠包先一籠四隻,小巧型,皮薄,肉餡好結實,肥瘦各半,而且湯汁仲好濃郁,夾既時候一定要出動筷子匙羹,唔係就好易整穿個皮漏湯,再配埋浙醋薑絲一齊食,非常獨特既味道紅燒牛肉都都唔可以錯過,牛肉好嫩無渣,而且塊塊仲好厚,湯底雖然顏色好重,但飲落係好清,有肉既鮮甜味,麵條軟硬適中,非常適合我仲點左另一個蝦仁炒飯,炒飯都幾乾身,而且係採用珍珠米,味道甘香,都不錯鐘意食上海菜的一定會再去
行完街朋友問我想食咩?
個下非常想食上海菜,特別係小籠包
鐘意食上海菜的一定會再去
2016-09-07 1115 views
1. 辣子雞丁-汁太多,味道一般2. 蟹黃小籠包 - 無蟹味3. 紅油豬耳 - 多毛,豬耳白色,有顏色的豬耳,雖然有油,不過無味4. 黃瓜海哲皮 - 咪淡5. 紅燒豬手 - 未夠入味一試就夠,不會重來
1. 辣子雞丁-汁太多,味道一般
2. 蟹黃小籠包 - 無蟹味
4. 黃瓜海哲皮 - 咪淡
5. 紅燒豬手 - 未夠入味

一試就夠,不會重來
2016-08-15 1186 views
同朋友小敍下午茶,到此嘆番下。店內食客不太多,見到近窗有卡位,便要求坐卡位,坐 卡位好處是開揚, 但不好處就是越坐越熱,冬天就冇所謂,呼籲各位怕熱人士,最好不要選近窗而坐。金牌小籠包,38元。由於不知何故,這幅相不能右轉,所以麻煩大家就一就,我想話比大家知,小籠包有好多汁,汁汁在包內 '朗下朗下', 雖然皮薄 ,但皮又不會穿,正。韮王鍋貼,48元。金黄色底皮好脆,餡有好多韮王,豬肉多汁。水晶蛋,20 元。雖然有少少流心,色澤都不差,但食落不夠味道,尚需改善。排骨湯麵,58元。排骨是分開上,避免浸林塊排骨,其實塊排骨似朱扒多些。啖啖肉,味道適中,湯麵好清淡。上湯肉鬆波菜,65元。 有少少似金銀蛋波菜D 兄弟姊妹。 有蒜頭,皮蛋做配襯,波菜好新鮮,菜湯都好好飲。全單合共$275元,可取50元coupon 了。
金牌小籠包,38元。
,正。
韮王鍋貼,48元。
金黄色底皮好脆,餡有好多韮王,豬肉多汁

水晶蛋,20 元。
雖然有少少流心,色澤都不差,但食落不夠味道,尚需改善。
排骨湯麵,58元。
排骨是分開上,避免浸林塊排骨,其實塊排骨似朱扒多些
。啖啖肉,味道適中,湯麵好清淡。
,菜湯都好好飲。
全單合共$275元,可取50元coupon 了。
2016-08-14
  • 金牌小籠包
  • 韭王鍋貼
食物包括小籠包,原盅鮮雞湯,蝦仁內絲抄蛋飯,上湯肉鬆菠菜的水準可以及没有味精的味道以及算少油,環境也算不錯。但人手不足及很多乘客追單。而重點是女經理的服務態度惡劣及回覆語氣,令人有ㄧ種國內模式之消費的感覺。令到有種不愉快的感覺等。
2016-07-30
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2016-07-30 2121 views
今日來The One吃早來的晚餐,選了金牌小龍。對上一次來這𥚃已是幾年前了。桃花依舊笑春風,空間依舊寬敞舒適。7時不到,人不多。只有些老外背包客和我們。來到台灣菜館,又怎樣少了小妹最愛的醉雞?花雕酒味香醇、濃郁,還有淡淡藥材香。雞肉非常入味,但有點鞋口,不夠滑溜。金牌果然是金牌~ 牛肉麵湯麵鮮味、香甜,十分惹味。牛肉軟身,還有點筋,蠻有咬口。但湯麵有點太腍。雖然不及上海的生煎,但這裡的也不錯。生煎包肉汁滿滿,很juicy。外皮厚度還算適中,當然再薄一點點會更好。吃台灣菜,當然少不更事小籠包。這𥚃的選擇蠻多,很多新奇味道。我們這款就是香辣口味。小籠包皮夠薄,很juicy。咬了一口,𥚃面全是紅色,真的有點辣 XD除了椒絲,還有辣椒籽。愛辣之人一定要試。除了愛吃辣,小妹也是朱古力迷。見到朱古力小籠包那麼有趣,就叫了一籠。這甜品比剛才的小籠包細一點,這size做甜品剛剛好。這小籠包外皮很厚很粉。朱古力醬雖濃,但應該是因為預到水的關係,一點也不滑,口感很差。
桃花依舊笑春風,空間依舊寬敞舒適。

7時不到,人不多。只有些老外背包客和我們。
醉雞
來到台灣菜館,又怎樣少了小妹最愛的醉雞?

花雕酒味香醇、濃郁,還有淡淡藥材香。

雞肉非常入味,但有點鞋口,不夠滑溜。
金牌紅燒牛肉麵
金牌果然是金牌~ 牛肉麵湯麵鮮味、香甜,十分惹味。

牛肉軟身,還有點筋,蠻有咬口。但湯麵有點太腍。
生煎包
雖然不及上海的生煎,但這裡的也不錯。

香辣小籠包
吃台灣菜,當然少不更事小籠包。

這𥚃的選擇蠻多,很多新奇味道。我們這款就是香辣口味。
小籠包皮夠薄,很juicy。

咬了一口,𥚃面全是紅色,真的有點辣 XD

除了椒絲,還有辣椒籽。愛辣之人一定要試。
朱古力小籠包

甜品比剛才的小籠包細一點,這size做甜品剛剛好。
這小籠包外皮很厚很粉。

Type of Meal
Dinner
金牌紅燒牛肉麵
生煎包
2016-05-06 1490 views
朋友今次強烈要求食上海野,搵了大家的中間點-尖沙咀的金牌小龍!之前有次食過覺得都ok,但呢間人多就唔係咁好,因為只得2-4人檯,上次10人食飯,拍做超長檯,係傾唔到計的!今次只係4人,坐得舒服又方便點菜,一籠小龍包4粒剛剛好~^_^ 麻辣小龍包超好食!一定要試,又香又夠辣又有少麻!小龍包 - 上到檯介係好熱, 要熱食, 皮薄、餡肉湯汁多!麻辣小龍包 - 好夠辣, 香口, 個人好喜歡!雞絲粉皮 - 好好味! 個麻醬非常之match! 生煎包 - 肉汁熱呼呼, 咬落去小心燙口紅油抄手 - 份量不算多, 不太辣炒飯 - 尚可, 沒特別價錢大眾化!同埋唔使點等位,可以再去~
小龍包 - 上到檯介係好熱, 要熱食, 皮薄、餡肉湯汁多!
麻辣小龍包 - 好夠辣, 香口, 個人好喜歡!
雞絲粉皮 - 好好味! 個麻醬非常之match!
生煎包 - 肉汁熱呼呼, 咬落去小心燙口
紅油抄手 - 份量不算多, 不太辣
炒飯 - 尚可, 沒特別
價錢大眾化!
同埋唔使點等位,可以再去~
$110 (Dinner)
2016-05-05 2359 views
為左方便睇戲,是但就近食野算喇,試試金牌小龍啦。慢慢研究下 menu,原來依間金牌小龍遍佈大陸咁利害,從來未聽過!仲有朱古力小籠包、香芋小籠包食添!兩口子食唔得幾多,都係由基本開始試啦。Menu 上既菜色真係包羅萬有,搞到我眼花繚亂呢。地方都幾大喎,側邊特大落地玻璃非常光猛,枱櫈密度不高,坐卡位就更舒服啦。想係 facebook 打咭,但金牌小龍個名錯晒囉,金牌小籠、金牌小龍包!招牌灌湯豬肉小籠包,熱騰騰香甜滿滿既湯汁,豬肉味濃厚而芳香,令每顆味蕾都非常雀躍、興奮。輕放在黑醋半響,溫度稍為降低,就立即整粒掉入口中,讓小籠包完整地係嘴入面爆開 ﹗澎湃極香濃甜美豬肉汁滋潤舌尖,拍打牙齒再一滴不漏盡收肚裡去。豬肉非常鬆軟富彈性,合上眼享受著小籠包既回香。還未來得及回味,已忍不住已筷起第 2 隻預備幹掉她,太美味喇。我真係可以食上十隻呢,不過還要留肚食其他佳餚麻。先處理招牌灌湯豬肉小籠包,再黎時令蟹粉小籠包!下次要試埋牛肉小龍包同朱古力小籠包先得!只食左兩隻灌湯小籠包點會夠喉呢 ﹗蟹粉小籠包即叫即蒸,熱辣辣送上,騰雲駕霧一般,輕煙飄香 ﹗蟹粉要立即食,唔夠熱怕會有點腥味呢。蟹粉小籠包,為左拍低

只食左兩隻灌湯小籠包點會夠喉呢 ﹗蟹粉小籠包即叫即蒸,熱辣辣送上,騰雲駕霧一般,輕煙飄香 ﹗蟹粉要立即食,唔夠熱怕會有點腥味呢。蟹粉小籠包,為左拍低小籠包既遺照,第一粒破例唔成粒啪入口,咬開睇清楚肉汁及餡料既真身。

小籠包脹卜卜,餡料塞得滿滿。扯開薄薄包皮,金黃色肉汁及閃閃金光蟹油隨即傾瀉而出,氣味芬芳清香,口水長流不息 ﹗舌頭擁著小籠包在牙齒間舞動穿梭,鮮味甘甜圍繞著嘴巴鼻孔團團轉,蟹粉豬肉鬆軟棉滑,實在太美味喇 ﹗第二粒當然二話不說,淋上黑醋直接入口,好食到打冷震。

醉雞,賣相就夠特別又夠山眾喇,但從未食過咁乾咁鞋咁硬既醉雞。雖然好有心思將雞肉去骨再做成卷,切片放係精緻碗裡再程上,不幸地口感極奇差劣,浸得太耐,水份已經完全流失。而且味道淡如水,無花調味、無藥材味、無鮮雞味,更加無香甜味道!

擔擔麵,麻醬味濃而夠厚身黏黏,緊隨著麵條東來西往,掛著兇湧湯汁沖住肉鬆入口,感覺豪爽濕潤,像旋渦般鑽到肚裡去。辣味微弱,幾乎食唔出,肉鬆味淡未顯惹味。麵質合格未至太腍,如果堅廷一點會開心一點。大致平平無奇而穩陣,試試無妨。赤豆糕,小籠包童顏曦南欽點要食,味道口感都勁似江蘇餅呀!輕輕的甜味,乾爭爭。

醉雞
擔擔麵
赤豆糕
2014-10-06
$200 (Lunch)
2016-03-15 538 views
本人好仲意食蟹粉小籠包, 所以一坐底即刻叫返籠先~一放入口,熱騰騰既湯汁湧出來,非常鮮甜,同埋有好香好濃既蟹黃味, 配埋少少彊絲更加吊出佢蟹黃既濃香,真係好鬼好食呀! 好想再ENCORE叫多籠~另外叫左一客生煎包(菜肉),  包既底部煎得好脆, 有少少焦香但又唔會有濃味, 個包好好食, 但就裡面既肉餡就比較乾身無甘JUICY, 所以最好邊食邊配茶飲~整體呢間餐廳食物水準高,可以再ENCORE~

整體呢間餐廳食物水準高,可以再ENCORE~
生煎包-菜肉
生煎包-菜肉
2016-03-07 595 views
今日約左朋友去尖沙咀睇表演,去之前去食下野先醫飽肚先~我地兩個人共點了:鎮店之寶-金牌小籠包同埋上海肴肉先說說金牌小籠包,皮薄餡靚,一夾起已feel到好juicy,熱辣辣既肉汁鮮甜味美,配埋薑絲豉油,好好食! Btw, 每一隻小籠包收口數過真係有19,20摺,而且夾起來底部沒容易穿,水準之作^^另外點既上海肴肉,這是冷盤,中間透明的啫哩好好食,肉夠林,唔會太UM, 份量都算多,有12片但味道就比較清淡,都算唔錯既。其實呢間最出名係小籠包,仲意食小籠包既人一定要試試。
鎮店之寶-金牌小籠包同埋上海肴肉
上海肴肉
其實呢間最出名係小籠包,仲意食小籠包
既人一定要試試。
2016-02-20
$80 (Lunch)
上海肴肉
2016-01-05 898 views
好耐無拍拖食飯,難得拍拖又經過想食小籠包,於是去吃。一直吃飯沒有相機食先既習慣,所以都無拍下我覺得不錯的小菜。來到金牌小籠當然食金牌小籠包,一籠四隻,皮薄餡靚又多湯,不得不讚。個酸辣湯其實都不錯,不過我覺得唔夠辣。然後一個上海肴肉,一般般。一餐飯唔少得碟菜,叫左個薑汁炒芥蘭,係就係少啲,不過都幾好食,係無乜薑味,少少林。到最後一個我最愛既上海小食,紅油抄手!每一次食上海野都好想食。皆因佢有好多種類既紅油抄手,分別有菜肉、蝦同齊菜,齊菜係最貴。而我最愛係常吃的菜肉。小食來到男朋友吃了一啖懷疑係齊菜黎,於是睇下入面的確係⋯⋯咁就叫侍應來問下,問佢係咪黎左碟齊菜抄手,佢望一望話係呀!之後我地話叫既係菜肉抄手喎⋯⋯佢竟然話係呀係呀菜肉抄手黎囉咪!男朋友話下?但係呢個入面係齊菜黎無肉架啵?佢又竟然話,呢個係菜肉呀先生。我地見佢既然咁confirm,都怕大家誤會左,就繼續食⋯⋯但最後還是頂唔順,真係同之前係到食同另外上海食既完全唔同味,男朋友忍唔住話想叫多碟菜肉抄手⋯侍應來取走我地份抄手話自己其實唔係好清楚入去問廚師,最後結果係,廚師都話係菜肉⋯⋯⋯⋯⋯比返碟抄手我地,入面少左一舊最後,佢又送多碟

比返碟抄手我地,入面少左一舊

最後,佢又送多碟菜肉抄手比我地⋯⋯發現都係齊菜黎⋯⋯實在係太奇怪⋯⋯究竟係我地誤會了,還是?不過如果真係菜肉抄手來的話,sorry...........實在係太難食了⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2016-01-05
$130 (Dinner)
2015-12-17 920 views
金牌小籠包食過好多次,食評就第一次寫佢。食dinner 其實都幾多人,但朋友仔話想食, 好啦陪下佢啦。原來呢間都唔錯架,比起其他幾間金牌小籠包好食。我地2個女仔唔係太餓,只係叫左雞絲粉皮、小籠包同生煎包。雞絲粉皮,麻醬雞絲粉皮比例剛剛好,呢味前菜都好難唔好食既。小籠包,都算唔錯---佢皮薄、夾起又唔穿,而味道都幾好,點埋昔好prefect。生煎包就非常好食,佢個底煎都金黃色,入口脆卜卜, 咬落去仲有d肉汁係入面,肉非常鮮嫩,比十個like!!
金牌小籠包食過好多次,食評就第一次寫佢。

原來呢間都唔錯架,比起其他幾間金牌小籠包好食。

我地2個女仔唔係太餓,只係叫左雞絲粉皮、小籠包同生煎包。

雞絲粉皮,麻醬雞絲粉皮比例剛剛好,呢味前菜都好難唔好食既。

2015-12-14 754 views
金牌小籠包食過好多次,食評就第一次寫佢。食dinner 其實都幾多人,但朋友仔話想食, 好啦陪下佢啦。原來呢間都唔錯架,比起其他幾間金牌小籠包好食。我地2個女仔唔係太餓,只係叫左雞絲粉皮、小籠包同生煎包。雞絲粉皮,麻醬雞絲粉皮比例剛剛好,呢味前菜都好難唔好食既。小籠包,都算唔錯---佢皮薄、夾起又唔穿,而味道都幾好,點埋昔好prefect。生煎包就非常好食,佢個底煎都金黃色,入口脆卜卜, 咬落去仲有d肉汁係入面,肉非常鮮嫩,比十個like!!By 細孖
金牌小籠包食過好多次,食評就第一次寫佢。
原來呢間都唔錯架,比起其他幾間金牌小籠包好食。
我地2個女仔唔係太餓,只係叫左雞絲粉皮、小籠包同生煎包。
雞絲粉皮,麻醬雞絲粉皮比例剛剛好,呢味前菜都好難唔好食既。
By 細孖
2015-11-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-10-19 1032 views
以前多數門口都有一大堆人等位,但近年也很少見這情況,近幾次去也不需要等位可以直入,可能附近開了很多新食店… 那麼多的選擇,實在太大競爭了…不進則退!星期五晚飯很難找吃,難得有處不用等位,不如直入!先點必選的 金牌小籠包,排骨湯麵,赤豆鬆糕 今次加了邪惡的小吃滷大腸 外表看來不算得皮薄餡靚,但肉汁豐富,咬一口已像湯包的流出來,味道不會過鹹,尚算ok 排骨湯麵,麵質爽口不會太淋, 排骨炸得剛剛好,外皮脆口新鮮, 排骨也不會很乾身! 吃滷大腸最擔心是很多肥膏…:此小吃有些驚喜,比想像中的瘦,而且清理得很乾淨,鹵水汁味道剛剛好,不會太鹹!追加了蝦肉雲吞 但賣相完全唔掂,雲吞皮也爛了… 似翻滾了很多次 而且也不太新鮮!剛盛出來未吃的雲吞外貌… 最後…甜品叫起,剛剛蒸好… 送上熱辣辣的赤豆鬆糕 但吃一口感覺比以前遜色了很多,口感有些…??不知怎形容好? 咬多兩口糕像是實實的,而且很乾哽咽的感覺… 整體來說,食物水準比以前差了,難怪再沒有以前滿座等位的情況出現…

星期五晚飯很難找吃,難得有處不用等位,不如直入!
先點必選的
金牌小籠包,排骨湯麵,赤豆鬆糕
今次加了邪惡的小吃滷大腸
排骨湯麵
滷大腸
追加了蝦肉雲吞
但賣相完全唔掂,雲吞皮也爛了… 似翻滾了很多次
而且也不太新鮮
蝦肉雲吞
剛盛出來未吃的雲吞外貌…
蝦肉雲吞
最後…甜品叫起,剛剛蒸好… 送上熱辣辣的赤豆鬆糕
但吃一口感覺比以前遜色了很多,口感有些…??不知怎形容好?
咬多兩口糕像是實實的,而且很乾哽咽的感覺…
赤豆鬆糕
Other Info. : 這家餐廳以前從來也不會有什麼信用卡折扣優惠,但今次埋單時順口一問有否什麼信用卡優惠? :o 竟然匯豐或恆生信用卡有九折,再問問收銀姐姐是從何時開始?原來此優惠已經做了一段時間…
2015-10-16
$120 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
排骨湯麵
滷大腸
2015-09-19 1074 views
期待已久的電影終於上映,買了戲飛,與3友人在同座商場找食店解決...一致同意吃上海菜,等了5分鐘就可入座...3友人像餓狼1樣,瘋狂點菜..等了10分鐘,開始上碟*九王鍋貼,香脆多汁,但餡味偏淡,醃久1點便佳*蒜茸油麥菜,菜為鮮嫩,可是太過多油,不太健康*台式擔擔面,不夠熱,湯底偏淡,辣度不足,面則偏軟*紅油炒手,個人認為味道可以,但烹煮略略過時,有2只1夾皮已穿*醉雞,酒味香濃,足料,用碗裝上雞件,使每件雞件都能沾上濃濃的酒香;但雞的肉質較乾較粗糙,略略減分。*蒜泥白肉,十分出色,蒜經炒香再加以調味,放上豚片上,怕胖的我也吃不停口*點了招牌小籠包及蟹粉小籠包。個人覺得蟹粉小籠包比較好吃,蟹粉鮮味何其突出,配上鮮肉薄皮蒸制,且用了布墊在包下,使蒸氣對流得更佳,好吃*生煎包,賣相十足,春卷皮墊底,唯肉汁比想像中少且味道偏淡...
一致同意吃上海菜,等了5分鐘就可入座...

3友人像餓狼1樣,瘋狂點菜..

等了10分鐘,開始上碟
*九王鍋貼,香脆多汁,但餡味偏淡,醃久1點便佳
*蒜茸油麥菜,菜為鮮嫩,可是太過多油,不太健康
*台式擔擔面,不夠熱,湯底偏淡,辣度不足,面則偏軟
但雞的肉質較乾較粗糙,略略減分。
*點了招牌小籠包及蟹粉小籠包。
且用了布墊在包下,使蒸氣對流得更佳,好吃
Other Info. : 個人認為此店的價格屬中上,但店員的服務則一般,叫了一段時間都無人理會。 男友人本想點得不夠,吃了再點,我們前後點了3次菜,在第3次的時候態度有點不耐煩,有點詫異
2015-09-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)