2022-10-26
比fd叫「雨神」🌧餐餐約食飯唔係打風就落雨~今次都係打風日,好彩冇掛8號🙈🙈朋友食過呢間中菜,話佢主打新派路線👍🏻適逢佢又裝修完,坐得舒服啲,啱曬傾下計食下飯~一坐低見到隔離枱有🐶🐶, 一問之下原來佢地係pet friendly !🦮呢點抵讚👍🏻未見過食中菜嘅可以同寵物一齊~「🥄淮杞燉蟲草花湯」本來其實冇諗住叫湯,不過打風凍凍地,需要啲野暖胃~佢地燉湯keep住有蠟燭喺下邊暖住個湯,咁就幾時飲都可以keep到暖笠笠❤️個湯亦都好足料好香,蟲草花淮杞就可以增強抵抗力~健脾益肺,絕對啱曬依家秋冬飲用👍🏻「🌟🐮自家製醬汁紅燒牛臉肉」呢個係佢地嘅皇牌菜式,試過都覺得一定要必點!聽到「紅燒」原本以為就咁一碟上枱喇~點知原來唔係,佢係紅燒過嘅牛面肉出面再上左一層炸粉~外脆內嫩,入面嘅牛面肉係好嫩好鬆,仲好香肉味~單食已經都好味😋,但配埋個自家製醬汁就更惹味🔥我覺得個醬汁係有喼汁再加照燒汁咁,少少酸但又好濃~就算又炸又肉,但點左汁就唔會覺肥膩,一樣咁開胃~「🍓石榴果乾糖醋咕嚕肉」好靚呀!一幅「🖼咕嚕肉樹畫」~雖然佢本來係一味正餐小菜~但佢嘅調味少酸多甜再加上大量果乾同蜜桃🍑~令到佢更易入口,甜絲絲猶如
比fd叫「雨神」🌧餐餐約食飯唔係打風就落雨~
今次都係打風日,好彩冇掛8號🙈🙈
朋友食過呢間中菜,話佢主打新派路線👍🏻
適逢佢又裝修完,坐得舒服啲,啱曬傾下計食下飯~
呢點抵讚👍🏻未見過食中菜嘅可以同寵物一齊~
「🥄淮杞燉蟲草花湯」
本來其實冇諗住叫湯,不過打風凍凍地,需要啲野暖胃~
個湯亦都好足料好香,蟲草花淮杞就可以增強抵抗力~
健脾益肺,絕對啱曬依家秋冬飲用👍🏻
「🌟🐮自家製醬汁紅燒牛臉肉」
呢個係佢地嘅皇牌菜式,試過都覺得一定要必點!
聽到「紅燒」原本以為就咁一碟上枱喇~
點知原來唔係,佢係紅燒過嘅牛面肉出面再上左一層炸粉~
外脆內嫩,入面嘅牛面肉係好嫩好鬆,仲好香肉味~
單食已經都好味😋,但配埋個自家製醬汁就更惹味🔥
我覺得個醬汁係有喼汁再加照燒汁咁,少少酸但又好濃~
就算又炸又肉,但點左汁就唔會覺肥膩,一樣咁開胃~
「🍓石榴果乾糖醋咕嚕肉」
好靚呀!一幅「🖼咕嚕肉樹畫」~
雖然佢本來係一味正餐小菜~
但佢嘅調味少酸多甜再加上大量果乾同蜜桃🍑~
令到佢更易入口,甜絲絲猶如甜品一樣❤️
「🥢江湖炒飯」
🌟勁高質嘅炒飯!每一粒飯都係閃閃金黃色✨
你以為係就咁用雞蛋炒?一食就知唔係喇~
非常濃郁嘅鹹蛋香,配上其他好似好簡單嘅配菜(甜菜脯、蛋白、杞子同菜心)~
但就係簡單得嚟好夾,鹹香中帶清甜爽脆~
一碗接一碗,「添飯啊唔該!」👍🏻👍🏻
「🥛大良炸鮮奶」
好期待嘅一款甜品,因為我真係好耐未食過好食嘅炸鮮奶~
好多時依家食到嘅唔係入面舊奶仲實,一係就太甜⋯🙈
但佢呢個整得好好👍🏻出面皮薄又夠脆,入面鮮奶軟硬適中,滑嘟嘟又唔甜🤩
其間有客人生日,佢地會用埋好得意嘅貓貓擺設,上面放上呢個炸鮮奶同糯米糍~
吹呢個蠟燭開心過吹蛋糕喇😝😝