2016-08-08 385 views
颱風妮妲襲港,打八號風球幾乎已成定局,但早前已經book左今晚既餐廳,唔去又好似好可惜,加上我有信心聽朝點都放半日風假,一於去食。正因為咁,今晚颱風夜去食"風花雪月"變得有意思。餐廳分左三層,每層所食既食物都有唔同:3/F係食壽司刺身2/F係食鐵板料理1/F係食飯,意粉同甜品先係3/F係食壽司刺身,和風裝修幾有味道,加上面前出現一個唔識講中文既師傅,有意思。望住佢整野食,係一種享受,真係忍唔住要偷影佢。精選前菜三款眼前三款精緻前菜,細細碟,感覺輕怡。有八爪魚,銀杏伴蝦肉蛋卷同埋赤貝沙律。特選壽司拼盤比起刺身,我更喜歡壽司有埋飯既感覺,總覺得只食刺身有點寡。呢個壽司拼盤色彩繽紛,包括多種吸引既壽司,三文魚、三文魚籽、吞拿魚蓉、海膽、金目鯛、牡丹蝦、深海池魚及拖羅等等。師傅亦係刺身上再花多點心思,加入各種襯托去令壽司睇上嚟更別緻。所謂視覺影響味覺,間接令壽司變得更討好。火炙壽司拼盤火炙壽司係對師傅技術既考驗,火太猛會令刺身完全熟透,失去新鮮既感覺 ; 火太弱又未能達到火炙既感覺。當然,食完壽司之後我絕得唔會擔心師傅既功力,眼前有三文魚、金目鯛、拖羅、牡丹蝦、海鰻、海膽等十件火炙壽司,散發住

正因為咁,今晚颱風夜去食"風花雪月"變得有意思。

餐廳分左三層,每層所食既食物都有唔同:
3/F係食壽司刺身
2/F係食鐵板料理
1/F係食飯,意粉同甜品
火炙壽司拼盤
火炙壽司係對師傅技術既考驗,火太猛會令刺身完全熟透,失去新鮮既感覺 ; 火太弱又未能達到火炙既感覺。當然,食完壽司之後我絕得唔會擔心師傅既功力,眼前有三文魚、金目鯛、拖羅、牡丹蝦、海鰻、海膽等十件火炙壽司,散發住陣陣既火炙香,表面亦見到輕炙既效果,食過之後令人難忘。
廚師創意卷
廚師創意卷每日食到既款式都唔同,因為師傅會根據當日有既食料去創作。今日有既刺身係三文魚,吞拿魚,帶子,油甘魚,依左目,拖羅。每款刺身既下面都會有用卷物襯托。值得欣賞既係師傅係創作每一款刺身卷物既時間都會加入不同既元素去提升卷物。例如油甘魚會襯檸檬及柚子胡椒,依左目襯昆布,拖羅襯紫蘇花,大路既又有三文魚襯三文魚籽,帶子襯海膽。呢六款創意卷除左味覺,同時都係視覺既享受。
落到2/F食鐵板料理。
鐵板西京銀雪魚
見到大大塊既銀雪魚食材放左係爐邊準備烹煮。煎既時候已經聞到魚既香味,魚皮帶少許脆口,魚既表面微微煎香,魚肉腍身,啖啖肉。另外,魚肉唔會煎到好乾,魚油令魚肉更香更滑。
鐵板大蝦
處理鐵板大蝦既時候,可以先欣賞師傅純熟既手勢。先將蝦蝦頭分開,再係蝦身切一刀,將腸挑出,非常悅目既手勢。大蝦煎至金黃色,食落香口又爽口。
鐵板韓國牛肉厚燒
韓國牛肉除左表面紋理突出,牛肉厚度亦係好吸引,比平時食到既"扒"厚得多!靚既牛肉中間唔駛太熟,紅紅地讓中間仲有肉汁流出。食既時候我會選擇加一小片蒜同埋生磨芥末,再沾小小醬汁,口感同味道同樣一流。
鐵板韓國牛肉薄燒
薄燒牛肉所用既牛肉夠大片,可以增加牛肉卷起既次數,從而提升口感。製作既時候,牛肉既中間又會加入蔥粒,提升味道同埋豐富口感。當然師傅既技巧同時亦好重要,因為要係短時間之內控制上述既步驟絕對唔易。
最後到1/F食其他食物。
和風豚肉意粉
日式煮法既豚肉意粉,意粉黏身又彈牙,醬汁似日式燒汁,再加埋上面大量紫菜絲,夠晒惹味。
韓國牛肉薄餅
薄餅上面既牛肉絕對唔惹少,用上左韓國牛肉,比較少有,而且份量夠多。薄餅既口感同樣與別不同,薄餅邊位比起一般食開脆好多,少許偏硬身既感覺。
Cheese Mosse Cake
雖然自己本身並唔鐘意食呢種甜品,不過朋友想食,佢精緻既外觀已經吸引到我,不得不將佢拍下。
Chocolate Tart
見到一大片朱古力色已經比佢吸引住,朱古力部分好似朱古力醬咁,食落香而不溜,而且唔會太甜。

餐廳既安排都幾特別,好少餐廳會分三層去品嘗不同食物,能夠比客人另一種既體會。加上食物既質素同埋服務,價錢即使略高也覺得值得。

食完呢餐咁豐富既晚餐仲趕得切地鐵番屋企,而且今晚咁飽已經儲定風糧係個肚度,打風其間一定唔會餓親。
2016-08-01
Type of Meal