2018-12-07 508 views
最近出街食得太多飯,重咗幾磅,同閨蜜訴苦,她卻投訴我很耐沒有見面,還要約我出來食飯。她揀了一間在soho區的素食餐廳。這間餐廳很有特色,他是開設在大廈二樓,我們要按下門鈴,經過一條白色走廊,才登上二樓的餐廳,服務員已在門口恭候我們。 餐廳分為左右兩邊,剛好左邊已經被一臺十幾人包了,我們就坐在左邊,餐廳沒有很多人,我們可以慢慢談天。我們點了一個Fig Salad , 我鍾意南瓜好夠厚同埋夠實,無花果甜甜地仲有一啲番石榴粒和葵花子。沙律菜唔係一般嘅羅馬生菜蔬菜。這個沙律好多材料,味道層次好豐富,同埋酸酸地,好開胃。Impossible burger第一次食健康嘅竹炭包, 還要是素菜漢堡夾雜住好厚生大冬菇, 素肉扒,芝士,蕃茄,生菜,仲有新鮮炸起嘅薯條同沙律菜伴碟。蘆筍risotto。一送上嚟,就好大陣黑松露味。新鮮蘆筍增加層次感。而且整個risotto好熱啊,要慢慢吹一吹先可以放入口,只係略嫌意大利飯煮得太淋啦。題外話,點完菜,想找洗手間,行到餐廳右手邊見到佢哋有銷售健康食品和放左一些素食推廣小冊子,拎咗一本睇下,我哋享用美食時,有冇想過這些食物是得來不易呢, 動物所受的痛苦,首當其衝。就

Impossible burger

題外話,點完菜,想找洗手間,行到餐廳右手邊見到佢哋有銷售健康食品和放左一些素食推廣小冊子,拎咗一本睇下,我哋享用美食時,有冇想過這些食物是得來不易呢, 動物所受的痛苦,首當其衝。就算是全素食,如果食淨好多,其實都是對環境的破壞,所以惜食,這個概念是很重要的,不可以浪費食物,對食物尊重,對造物主尊重,感恩天地。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:8