充滿舊香港情懷嘅同撈同煲一絲不苟地盡力展現八、九十年代香港嘅面貌,霓虹燈招牌光景、深木色桌椅配綠色牆身、綠色花紋瓷磚,加上播放張國榮、梅艷芳等首本名曲,身在其中,好似去咗一趟文化之旅!餐廳起用嘅夥記大部份係中年人士,説話語調親切有禮,連負責人都係最好嘅公關,不時行到食客身邊詢問食物質素,閒聊幾句,充滿人情味,呢啲喺商業化、速食嘅餐廳好難搵到!打優質邊爐嘅好處就係唔限時,同朋友食足兩個幾鐘,暢談加暢食,身心都滿足:➺➺鹹蛋芥菜湯湯底$118有大量芥菜同瘦肉,雖然唔係名貴食材熬成,但係湯底真係好清甜,係熱辣辣嘅夏日清熱下火之選,無放味精,好順喉,自己最少飲咗五六碗!➺➺賣魚勝推介海鮮拼盤$398包括八頭鮑魚4隻、蟶子王2隻、海蝦6隻,負責人話海鮮係每日新鮮空運到港,以上幾款都好爽口彈牙,用打邊爐方式去食,食盡鮮味!➺➺梅花黑豚肉$108餐廳將豚肉片卷成兩朵大花外型,肉片好大塊,肉質偏向結實!➺➺懷舊蝦多士$68餐廳推介小食,自己都覺得係必食食物之一!叫得多士以為係包類食品會幾飽,點知佢好薄,1cm多d,一咬落去,極為鬆化,好似食緊餅乾咁,加埋餐廳提供嘅酸甜醬,好食到差啲想encore多一碟

➺➺鹹蛋芥菜湯湯底$118

➺➺賣魚勝推介海鮮拼盤$398

➺➺梅花黑豚肉$108
餐廳將豚肉片卷成兩朵大花外型,肉片好大塊,肉質偏向結實!

➺➺懷舊蝦多士$68
餐廳推介小食,自己都覺得係必食食物之一!叫得多士以為係包類食品會幾飽,點知佢好薄,1cm多d,一咬落去,極為鬆化,好似食緊餅乾咁,加埋餐廳提供嘅酸甜醬,好食到差啲想encore多一碟!

➺➺老油條$28
老油條呢個名本身已經充滿情懷,自己成日打邊爐都好少喺出邊火鍋店見到,將炸到香酥可口嘅油條放落湯底滾幾秒,索晒湯汁食,滋味十足!

➺➺蟹籽丸$68
手工丸好彈牙!咬落去會爆漿,入面嘅流心蟹籽流晒出嚟!

➺➺魚皮餃$38
6隻大大隻,外皮好煙韌,打邊爐揀佢唔會錯!

➺➺娃娃菜$38
望落去個樣都新鮮大棵,切得好完整,自己本身好鍾意食,好甘甜!

➺➺冬瓜薏米水$28/杞子圓肉菊花蜜$28
自家製,消暑清熱,又有材料天然味道,飲完喉嚨好舒服又解渴,感覺養生保健!

火鍋店最後仲贈送糖不甩,食法非常有趣,先將鯉魚造型糯米放入湯底,滾一陣拎上嚟切件,再撈埋花生、芝麻、黃糖粉一齊食,食到鹹鹹甜甜嘅味道,好特別!仲送埋懷舊小傘花奶啫哩,回憶湧上心頭!

**加一服務收費
**醬料及茶芥$15/位
$500 (Dinner)