2016-01-19
一個寒冷既晚上走在尖沙咀的街頭,同三五之己想搵到地方食下野,飲下酒,我推介大家可以試下日式居酒屋,和亭。一來個前菜就是凍食水晶菜,水晶菜特別之處係表面有好多水珠,一咬落去口腔充滿住水,係食正餐之前濕潤下口腔。今次我地黎飲酒為主,主要介紹送酒小菜,先來是白子配魚肝,味道上帶有酸味,十分醒胃,入口融化既白子配有咬口既魚肝,有不同的口感。之後來了一個雜錦天婦羅,有蝦,有魚,有南瓜等,最深刻有苦瓜,整體佢表面唔會太厚粉,裹面仲保持到嫩,唔會乾哂,個苦瓜炸完之後好香口之後仲無左苦瓜既澀。係天婦羅既旁邊有炸左既蝦頭,店主會呢個可以當薯條咁食,送酒是非常夾,食落十分香口,好脆,送酒一流。最後推介一個清酒煮蜆,出面好多都會出現既情況係有酒味無蜆味,或有蜆味無酒味,呢個好在入口時一陣陣既清酒香味停在口腔一會,隔會蜆既鮮甜隨之跟上。