2010-04-26 143 views
尋日book唔到Amber後,最終揀了felix 試吓。雖然有專“車立”直達felix,但到28樓時“車立” 裡面卻突然一暗,讓有人以為有壞 車立既感覺,亦完全feel唔到felix 係為左比大家適應餐廳較暗的燈光。坐埋位口後,等左10分鐘,個waiter 才施施然攞個menu 過黎。由於menu 內有d食物係用法文寫,我就想叫waiter 過黎解釋吓,但係我在接近5分鐘內舉左手6次都冇人發現,有個waiter 更迴避我的eye contact,好像生怕要為難他點菜或甚麼似的﹗服務質素果然同其他食評家所講一樣咁差。頭盤有得揀 butternut squash soup or roasted baby beets,而我就揀左後者。Red beets 同 golden beets 味道可以,但跟類似Balsamic vinegar 既Jelly 夾黎食除左滯既感覺總係有點夾夾不入,spiced pecans做得亦都比較參差,4粒pecans 中只有2粒好食,較為正常既就只有goat cheese。主菜可選魚或牛。因為之前點了紅酒,當然試吓個beef tenderloin la。Beef t
尋日book唔到Amber後,最終揀了felix 試吓。

主菜可選魚或牛。因為之前點了紅酒,當然試吓個beef tenderloin la。Beef tenderloin 味道唔可以話差,但只是比自助餐既燒牛肉略好。反而個potato risotto 做得比較有心思。

Dessert唯一的選擇 Coconut three-ways可為一d都唔吸引。Coconut sobert 在攞過黎時已溶了一半,mango custard pudding 勁酸,好明顯係選取食材既問題,再加上好似為湊夠數而落既coconut foam 黎食真係令人倒胃。

最後叫左杯earl grey,茶過濃,送茶既茶點比dessert 甜幾倍。 在接近8點鐘時,那位在我點菜需要介紹時故意不跟我對望的waiter 第一時間要我埋單,然後叫我鍾意既話可以將食物同茶搬上bar table 到食。橫觀四周,半數人都是order early bird set 的人,為何只有我一枱突別不受歡迎呢?

原來,在座除我這一枱外,每枱也至少有一位外藉人士。在一間國際5星酒店裡面既waiter 竟然都係一個嚴重既種族主義者,外國人看來在這裡的waiters 中就是比較高級吧﹗

總結黎講,食物質數只屬一般,服務質數直頭離譜。連waiter 都會歧視香港食客,這是完全不能令人接受的﹗我諗我幾年來都唔會再幫襯felix,食到一肚氣﹗

baby beets
beef tenderloin with potato risotto
極差既Coconut three-ways
2010-04-22
$450 (Dinner)