2021-08-02
趁暑假得閒啲又relax嘅日子,都會帶兩姊妹周圍玩吓同食吓野。上星期溜完冰⛸就同佢哋去行吓灣仔 「玩具街」,再响附近食上海菜,因為家姐話好想食片皮鴨(真識食呀)😆去到 古琴雅苑 覺得環境唔錯,店員安排我地一家四口坐窗旁嘅卡位,好闊落又舒服。我哋可能太肚餓,好快就諗到心水餸菜😉北京烤鴨 ($188半隻)半隻嘅分量啱啱好,鴨皮香脆不油膩,皮肉比例恰當,配以爽口嘅哈密瓜、青瓜,口感一流。我就鍾意加多少少葱絲,混合埋京醬醬汁,好滿足!每塊麵粉皮好煙韌,而且用食物紙隔開,容易拎又唔會癡住,兩姊妹就越包越開心,有得玩又有得食😂 另外仲有一小碟嘅”一口酥”(4小塊),淨係鴨皮而且特別鬆脆,經店員提醒,可以點砂糖或柚子醬,入口即溶嘅感覺,真係特別令人回味😊風味松子魚($238)上碟前,店員會幫忙切開成小魚塊。松子魚肉好嫩滑,外皮亦炸到脆卜卜,最喜歡個酸酸甜甜醬汁,仲有好多松子、波蘿粒,越食越開胃!砂鍋雲吞雞 ($178)呢個係為細妹特別order,因為佢係超級喜歡食雞同飲雞湯😋 店員又係好好服務,會幫忙分湯同餸。個湯超香甜,細妹飲完湯再揸住隻雞髀🍗食,佢話好滋味😝一鍋裡面有6粒大大嘅雲吞,我至愛😚高力
北京烤鴨 ($188半隻)
風味松子魚($238)
砂鍋雲吞雞 ($178)
高力豆沙 ($58)、腰果露 ($34)
最後梗係要食個甜品啦,叫咗傳統嘅高力豆沙,上碟時熱辣辣,餡料有香蕉同埋豆沙,每人一粒唔使爭😝 我自己仲叫咗碗腰果露補吓😂好難得食到一碗口感滑又香濃嘅腰果露,作為呢餐完美嘅句號🤓
另外見到餐牌有「夏日嚐鮮」嘅二人、四人、六人套餐,有烤鴨、炒鱔糊、炒年糕、津白等,都算好抵食。